2024. május 10., péntek

Szétszaggatták a kiállított műveket

Könnygázt is dobtak egy belgrádi kiállítóterembe

Mintegy 15 álarcos, csuklyás fiatal kedd este betört a Novo doba /Új kor című belgrádi tárlatra, könnygázt is bevetettek, majd tönkretették a kiállított alkotásokat. A nova.rs hírportál állítása szerint az incidens előtt Marko Somborac karikaturista, képregényszerző, a tárlat egyik résztvevője feljelentést tett a rendőrségen, mert több kiállítót halálosan megfenyegettek, de ennek ellenére bekövetkezett a nem kívánt esemény.

A kiállítást a Stara kapetanija helyiségében rendezték meg, melynek gyorsan híre kelt egyes fekete humorú alkotások miatt. A közösségi teret gyorsan elözönlötték a negatív hangvételű bírálatok, sátánistáknak bélyegezték meg a szerzőket, majd súlyos fenyegetések hangzottak el, és a kiállításra is betörtek.

Marko Somborac szerint a huligánok betörése pillanatában a teremben csak az ügyeletes művésznő és egy biztonsági alkalmazott tartózkodott. Mint mondta, nem fenyegetőztek, csak berohantak, bedobtak egy könnygázbombát, szaggaták a kiállított alkotásokat, majd elszöktek. A művésznő utánuk eredt, magyarázva, hogy mi a művészet.

Egyébként a kiállítóteremtől 5 percnyi járásra van a rendőrség. Az emberek egyszerűen nem értik a fekete humort. Ugyanakkor nem jelentik fel a szomszédot, ha ver egy nőt. Az incidens ellenére két bejelentett kiállításunk van még – nyilatkozta Somborac.