2021. augusztus 6., péntek

Megnyílt a konyha

Új konyhát nyitott a Vöröskereszt kishegyesi szervezete a népkonyhaprogram számára

Tegnap délelőtt első alkalommal készült étel a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének szeghegyi konyhájában. A népkonyhaprogram szempontjából előrelépés, hogy a szervezet saját konyhán készíti az ételt a községbeli rászorulók számára.

Mintegy 200 rászoruló számára készítenek egy tál meleg ételt (Lakatos János felvétele)
Mintegy 200 rászoruló számára készítenek egy tál meleg ételt (Lakatos János felvétele)

Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára arról számolt be lapunknak, hogy régi álom vált valóra az új konyhával.

– Három éve született meg a gondolat, hogy Kishegyes község területén is szükség lenne egy konyha kialakítására, ahol a népkonyhaprogram felhasználói számára helyben készítjük el az ételt. A megvalósítás a Szerbiai Vöröskeresztnek és a kishegyesi önkormányzatnak köszönhető, a kivitelező pedig a kishegyesi községi Vöröskereszt. A tavalyi évben Szabadkán, előtte pedig Topolyán készült az étel a népkonyhaprogram számára, úgyhogy a szakmai tapasztalat megvolt hozzá, hogy mi is kialakítsuk a számunkra megfelelő feltételeket. Tavaly a tartományi Vöröskereszt jóvoltából kaptunk konyhai felszerelést, amit most üzemeltünk be, ugyanis az önkormányzat mostanra biztosított megfelelő feltételeket a berendezések beépítéséhez. Nagyon büszkék vagyunk, hogy sikerült egy olyan célt elérnünk, amit három éve tűztünk ki magunk elé – számolt be a titkár, majd arról is szólt, hogy a népkonyhaprogram 9 hónapon keresztül fog működni, és heti 5 alkalommal osztanak ételt. Mintegy 200 rászoruló számára készítenek egy tál meleg ételt. Ebben óriási segítséget nyújt az új konyha.

– A saját konyha azt is jelenti, hogy helyi termékeket is fel tudunk használni, gondolok itt főként szezonális dolgokra. Mi egy kis konyhának számítunk, ezért az elkészítéssel is tudunk variálni, különböző ételkombinációkkal tudjuk változatosabbá tenni az étrendet. A konyha lehetőséget ad arra is, hogy helyi termékeket dolgozzunk fel, de a helyi termelők erről még nem tudnak. Viszont felvesszük velük a kapcsolatot, mert a szezon lejártával a termékek szavatossága is korlátozódik. Nekünk pedig nagyon sokat számítana, hogy a még használható termékeket a Vöröskeresztnek adományoznák, mert így segítenének a rászorulókon és ezek az élelmiszerek nem a szemétben végeznék – mondta el Fontányi, majd arról is beszámolt, hogy a népkonyhaprogram úgy működik, hogy az alap élelmiszereket a Szerbiai Vöröskereszt biztosítja. Ehhez jönnek hozzá a helyi alapanyagok, noha a keret elég szűkös. Mivel a konyha most indul, ezért nehéz felmérni, hogy mit lehet helyben beszerezni, de nagyon számítanak a donációkra is, fogalmazott a titkár, majd megemlítette, hogy augusztus során a szabadkai Vöröskereszt jóvoltából 2 tonna vöröshagymát kaptak. Ez hűtőházból származott, rövid szavatossággal, de önkéntesek segítségével feldolgozták, és így még hosszú ideig használni tudják.

Október az idősek hónapja, ezért a Vöröskereszt programjainak egy része rájuk fog irányulni. Hagyományos programjuk az idősek látogatása, de emellett egészségügyi megelőző programokat is szerveznek számukra, tudtuk meg Fontányitól. Emellett a község általános iskoláiban szervezni fognak elsősegélyképzést és egészségügyi megelőző előadásokat. Az őszi idő beköszöntével állandó jellegű tevékenysége a Vöröskeresztnek a használt ruha gyűjtése és osztása. Osztásra heti egy alkalommal kerül sor, a szervezet szeghegyi központi raktárában, csütörtökönként 15-től 17 óráig, számolt be a titkár.