2024. április 26., péntek

Turbulens turisztikai idény után

A népes rendezvények elmaradtak, mégis több belföldi turista érkezett Topolya községbe, mint valaha

A koronavírus miatt meghozott rendelkezések megpecsételték a tömegesebben látogatott topolyai fesztiválok sorsát az idén, így elmaradt a nemzetközi hírű Parasztolimpia, a községnapi rendezvénysorozatok után most legutóbb a Szármafesztivált fújták le a szervezők. Minden nehéz körülmény ellenére Topolya község fürdőhelyeit több belföldi turista látogatta meg mint valaha, tudtuk meg Svetlana Brnovićtól, Topolya Község Idegenforgalmi Irodájának munkatársától.

Svetlana Brnobić és Csípe Mónika, Topolya Község Idegenforgalmi Szervezetének munkatársai (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Svetlana Brnobić és Csípe Mónika, Topolya Község Idegenforgalmi Szervezetének munkatársai (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Ha néhány szóban kellene összefoglalnom az idei idegenforgalmi idényt, akkor elmondhatom, hogy turbulens mutatókkal rendelkezik. Egyrészt valóban nagyon sok pozitív dologról tudok beszámolni, de bizony van negatív hozadéka is az évnek. Topolyát a fesztiválok, a rendezvények jellemzik már több éve, és az idén valamennyi elmaradt a koronavírus miatt. Ezenkívül a határzár miatt elmaradtak az egyébként jelentős számú külföldi turistáink is. Ugyanakkor a községünk ezen a nyáron egy rendkívül komoly idegenforgalmi célponttá vált, és ezt nem mi állítjuk magunkról, hanem a Szerbiai Idegenforgalmi Szervezet rangsorolása alapján tudjuk kijelenteni. Mégpedig az ő kimutatásuk alapján is az idén országos szinten a Topolyai-tó, illetve a Pacséri Gyógyfürdő kiemelkedő célpontja volt a kikapcsolódni, fürdőzni vágyó turistáknak. Ezenkívül felkeltettük a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet érdeklődését is, ők nyilvántartásba vették a napokban a községbeli látványosságokat és szálláshelyeket. Mindezt azért, hogy az úgynevezett Vakáció vajdasági módon (Odmor na vojvođanski način) elnevezésű projektjükbe bekapcsolódhassunk – mondta el egyebek mellett az iroda munkatársa, akitől megtudtuk azt is, hogy augusztus első hétvégéjén 10 ezer fürdőző érkezett kikapcsolódni a Topolyai-tó partjára, elsősorban Szabadka, Becse, Kúla és Újvidék környékéről.

– Habár naprakész pontos kimutatásokkal nem rendelkezünk a községbeli szálláshelyek számára vonatkozóan, mégis elmondhatom, hogy az év ezen szakaszában általában nem működtek telt házzal. Az idén viszont – azok, akikkel együttműködünk – egészen szeptember végéig le voltak foglalva. Augusztus folyamán pedig túlkereslet mutatkozott a fekhelyekre, ez a lendület pedig a szezon után is megmaradt, továbbra is az átlagnál többen szeretnének a községünkben kikapcsolódni – hangsúlyozta Svetlana Brnović, aki kiemelte azt is, hogy az eddigitől nagyobb médiaérdeklődéssel is szembesültek, több hazai sajtóorgánum érdeklődésére szerveztek látogatásokat több helyszínen. Továbbá szervezett turistautak is érkeztek a községbe, a Topolyai-tavat, Pacsért és Pannóniát is célba véve. Csípe Mónika, az iroda munkatársa hozzátette, hogy a Prosperitati Alapítvány idegenforgalmat serkentő pályázati lehetőségei nyomán Topolya községben a múlt év óta több mint 10 új vendéglátó kezdte meg a működését. Megkapták az úgynevezett kategorizációt is Topolya Község Idegenforgalmi Szervezetétől, amit az önkormányzatnak kellett leadni a többi kért dokumentummal együtt.

Az idegenforgalmi irodában topolyai szimbólumokkal ellátott, kézműves ajándéktárgyakat, tematikus könyveket, képzőművészeti alkotásokat árulnak, illetve több községbeli kézimunkacsoport igényes munkáját (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az idegenforgalmi irodában topolyai szimbólumokkal ellátott, kézműves ajándéktárgyakat, tematikus könyveket, képzőművészeti alkotásokat árulnak, illetve több községbeli kézimunkacsoport igényes munkáját (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Október 1-jétől e-turista néven egy új központosított adatbank kezdte meg működését, amelybe a regisztrációval rendelkező szolgáltatók mellett belátása van az illetékes minisztériumnak, az adóhatóságnak, a községi önkormányzatnak és a belügyi szerveknek is. Ez a portál lehetőséget ad arra, hogy a vendéglátóiparban és az idegenforgalomban kategorizációval vagy a nélkül tevékenykedők a statisztikai hivatal számára megküldött információkhoz nyilvánosan hozzáférhessenek. Tehát a jövőben konkrétabb, és pontosabb információkat tudunk majd közzétenni például a vendégéjszakák számával kapcsolatban – hallhattuk Csípe Mónikától. Az idén eddig hivatalosan 7122 vendégéjszakát jegyeztek Topolyán.

– Belgrádtól kezdve Kruševacig, szóval egész Szerbia területéről kaptunk érdeklődő telefonhívásokat a fürdőhelyeinkkel kapcsolatban, a horgászlehetőségekről, a kempinghelyekről, valamimt az éttermek felől kérdeztek bennünket. Jelentősen nagyobb érdeklődés mutatkozott meg a topolyai Tájház és a múzeum iránt, de bemutathattuk a Bognár-kovácsműhelyt. A koronavírus hullámai előtt azt tapasztaltuk, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a vadász-, és a sportturizmus iránt, vagyis különböző szervezetek megfelelő sportpályák, illetve azok közelében található szálláslehetőségek iránt kérdezősködtek. Mint ahogy mind gyakoribb, hogy gyermekek számára hétvégi oktató- és sportjellegű műhelyfoglalkozásokat szerveznek Pannónián, amire elsősorban Újvidék vonzásköréből érkeznek óvodások, kisiskolások – hallhattuk Csípe Mónikától, Topolya Község Idegenforgalmi Szervezetének munkatársától.