Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Zöld tea és szenna a fogyókúrában

Mgr. ph. Katona Gábor

2020. szeptember 20., 14:47 >> 2020. szeptember 20., 15:12

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A tea egy olyan mindenki által közkedvelt növény, amit nem kell külön bemutatni. Az alábbiakban arról írok, hogy miképp járulhat hozzá a testsúly csökkenéséhez, és milyen áldásos hatása van a szervezetre.

Illusztráció

Illusztráció

Először is lássuk, mi a különbség a zöld és a fekete tea között.

Ez a két tea ugyanazon növény különböző feldolgozása során létrejött termék. A legnagyobb különbség az, hogy a fekete tea fermentálva van és aztán szárítva, a zöld teát azonban megvédik a fermentálástól és azonnal szárítják.

Miért gyógynövény?

De miért beszélünk csak a zöld teáról úgy mint gyógynövényről? A fekete tea fermentálásakor a különböző biokémiai reakciók során megsérülnek azok a molekulák, amelyek számunkra a gyógyító hatást biztosítják. A zöld teát nem fermentálják, így esetében három gyógyhatást különböztethetünk meg: az első az úgynevezett analeptikus hatás, amit a benne lévő koffeinnek köszönhet. A koffein pörget, ébren tart és vizet hajt el a szervezettől, ezért is annyira közkedvelt alkotóeleme a fogyást ígérő készítményeknek a zöld tea és a zöld kávébab. A második hatást a magas tanninmennyiségnek köszönheti. A magas tannint tartalmazó növények, mint a lósóska, kitűnően használhatók hasmenés esetén. Csipetnyi sóval és cukorral bögrénként, ötpercenként kortyolgatva remekül beválnak az ezekből a növényekből készült teák az enyhe hasmenés kezelésében. A harmadik legcsodálatosabb tulajdonságát pedig a polifenoloknak köszönheti, ez pedig az „antioxidáns védelem”. Az antioxidánsok azok az anyagok, amelyek mint valami kis kamikaze katonák feláldozzák magukat, hogy a mindennapi, úgynevezett sejtszintű oxidatív stressz alatt létrejött káros anyagok ne a test sejtjeit pusztítsák el, hanem őket, a polifenolokat. Nagyon hálásak lehetünk nekik.

A szenna igen agresszív

Ha már a fogyókúra témáját tűztem napirendre, itt van egy gyógynövényünk, ami egészen biztos, hogy megtalálható minden egyes „slim teában” – sajnos helytelenül. A Cassia angustifolia nem más mint a szenna. Ez a növény az úgynevezett antrakinon típusú, hashajtó hatású gyógynövényünk egyike.

Először is nem javasolom hashajtás céljából alkalmazni a szennát, mert igen agresszív. Ezenkívül akadályozhatja más gyógyszereknek és a tápláléknak a felszívódását, nem beszélve arról, hogy tartós fogyasztása éppen ellenkező hatást, székszorulást vált ki. Ebben az esetben először is a napi 3-4 liter víz fogyasztását, testmozgást javasolnék, és ha nem válnak be, forduljunk más, patikában található készítményekhez.

E mellékhatások miatt kellene kerülni a szennát a természetes eredetű fogyasztószerekben. Úgy fogyaszt, hogy többet ürítünk, és emiatt fizikailag kevesebbet nyomunk majd a mérlegen, illetve csökkenti a táplálék felszívódását, ami igen veszélyes és akár dehidratációval járhat.

Ha már a kiszáradásnál tartunk, ugyanilyen fals fogyást eredményeznek a vízhajtó gyógynövények is, mint a csalán, lestyán, nyírfa, petrezselyem. Amint pótoljuk a kivizelt vízmennyiséget, súlyunk is visszatér eredeti állapotába.

Harmadik csoportba tartozik a már említett koffein, illetve az effedrin, az Effedra nevű növényből. Ezek a vegyületek meggyorsítják az ember metabolizmusát, s ezáltal a fogyást is. A vizet is kihajtják a szervezetből, mert megnövelik a vérnyomást. Ebben rejlik a kockázat, hiszen igen erős kardiovaszkuláris mellékhatásokkal jár a fogyasztásuk fogyókúra céljából.

Egy szó, mint száz, nem tudjuk megúszni a kevesebb kalóriabevitelt vagy a több testmozgást. Egyedül a nagy rosttartalommal bíró növények segíthetnek biztonságosan a súlyvesztésben. Ilyen pl. az útifűmag, lenmag, hisz a béltraktusba megdagadva ezek a magőrlemények teltségérzetet okoznak és így statisztikailag havi 0,5-1 kg súlyvesztést képesek előidézni – megfelelő használat esetén.

Végezetül  hangsúlyozom: a fitoterápia kényes terület, éppen ezért mindenképp konzultáljon gyógyszerészével és/vagy orvosával egy-egy gyógynövénykúra elkezdése előtt, hiszen ez a cikk csupán tájékoztató jellegű és semmiképp sem helyettesíti a szakmai konzultációt.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége