2024. április 24., szerda

Már Horgos is be van kamerázva

A magyarkanizsai önkormányzat finanszírozásával épül ki a térfigyelő rendszer

Magyarkanizsa és Kispiac mellett pénteken délelőtt a horgosi kamerarendszert is felszerelték az AlarmSystems Kft. munkatársai a legforgalmasabb helyen.

Torma Varga Csaba, a cég koordinátora elmondta, hogy a térfigyelők kiváló szolgálatot tehetnek a közbiztonság javítása érdekében.

– A horgosi körforgalomnál három térfigyelő kamerát helyeztünk el, amely rendszámtábla-felismeréssel van ellátva. A focipálya felé vezető úton egy kamera van, amely képeket és videókat is rögzít. Napi huszonnégy órában készülnek a felvételek, ugyanis éjjel-nappal látó, széles felbontású HD-kamerákról van szó. Esetleges rendbontás, bűntény esetén vissza lehet nézni a felvételeket, amelyek akár a bíróságon is felhasználhatók. A Horgosra bevezető és az onnan kivezető utak le vannak fedve a kamerákkal – mondta a szakember.

Horgoson is felszerelték a kamerákat (Puskás Károly felvétele)

Horgoson is felszerelték a kamerákat (Puskás Károly felvétele)

A magyarkanizsai polgármester, Fejsztámer Róbert is megtekintette a folyamatban lévő munkálatokat, és mint beszámolójából kiderült, hárommillió dinárt fektettek be a kamerarendszerbe, amelyet az önkormányzat finanszírozott a három településen. A horgosi beruházás értéke 1,6 millió dinár.

– Az önkormányzat folytatja a két héttel ezelőtt megkezdett, a közbiztonság javítására irányuló beruházásait, befektetéseit. Ez azt jelenti, hogy most már az egész község területén több mint 3 millió dinár értékben helyeztünk ki kamerákat. Két héttel ezelőtt Magyarkanizsán, most Horgoson és Kispiacon. Horgoson egyébként összesen tizenhárom kamera került kihelyezésre, a körforgalomnál és főleg a futballpálya utcájában. Ezeket a helyeket a helyi közösségek határozták meg. Ugyanígy Kispiacon is, ahol a temetőnél lett kihelyezve három kamera, amit szintén a helyi közösség kért az önkormányzattól. Ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy növeljük az emberek biztonságérzetét ezeken a településeken és a településen belül ezeken a meghatározott helyeken. A kamerák huszonnégy órában figyelik a történéseket, és vannak köztük olyanok is, amelyek nemcsak a mozgást, hanem a rendszámtáblákat és a gyorshajtást is figyelik. Ezek hamarosan integrálva lesznek a rendőrség központi rendszerébe, úgyhogy valójában ezzel nem az önkormányzat, hanem a belügyi szervek fognak foglalkozni – hangsúlyozta a polgármester, aki hozzátette, reméli, hogy mindez pozitív elmozdulást jelent majd a bűnmegelőzés terén.

A horgosi helyi közösség elnöke, Sors Róbert is elégedettségének adott hangot a kamerák elhelyezése kapcsán.

– A lakossággal való konzultáció alapján döntöttük el, hol van leginkább szükség a falu területén ezekre a kamerákra. Szerettük volna ellenőrzés alá vonni azokat a területeket, amelyeken a bűnözés hatványozottabb és a forgalom is nagyobb, ezáltal kísérelve meg visszaszorítani a problémákat – emelte ki a helyi közösség elnöke, aki kérdésünkre válaszolva azt is elmondta, hogy a migránsok jelenléte is állandó a faluban.

– Sok migráns van Horgoson, olykor naponta 200-300 is megfordul, jönnek-mennek, megpróbálnak átkelni. Ők közlekednek az egész falu területén, a gyümölcsösök megdézsmálására és a házakba való behúzódásra is van példa – magyarázta Sors Róbert.

A községi vezetőség nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy ha igény mutatkozik rá, más településeket is kamerákkal lássanak el, természetesen a helyi közösségek igényeit szem előtt tartva hozva meg döntéseiket.