Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Folytatni a megkezdett munkát

Beszélgetés Kishegyes község képviselő-testületének új elnökével

L.J.

2020. szeptember 13., 14:06

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A választásokat követően, augusztus második felében megalakult Kishegyes község községi képviselő-testülete. Az új összetételben 12 helyet kaptak a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői, 12-t a Szerb Haladó Párt képviselői és egyet a Szerbiai Szocialista Párté. A testület elnöke Sárközi István lett, a Vajdasági Magyar Szövetségből, aki a korábbi összetételben a községi képviselő-testület titkára volt. Az új házelnököt elsőként a testület megalakulását megelőző folyamatról kérdeztük.

Sárközi István, Kishegyes község képviselő-testületének új elnöke (Fotó: Kecskés Endre)

Sárközi István, Kishegyes község képviselő-testületének új elnöke (Fotó: Kecskés Endre)

– Egy rendkívüli hosszú választási folyamat lezárása után, magas választási részvétel mellett megalakult a képviselő-testület. A demokrácia mércéje szerint ez komoly legitimációt jelent, és nagy felelősséget érzünk a vállunkon, egyénileg és csapatként is – fogalmazott az elnök, majd elmondta, hogy a 2016–2020-as és a 2020-ban kezdődő ciklust egymás mellé kell állítani, mert nincsenek éles törések.

– A megkezdett munka folytatódik, és nem mondhatjuk azt, hogy tiszta vizet öntöttünk a pohárba. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Szűgyi Istvánnak, aki az előző mandátumban, a VMSZ színeiben töltötte be a képviselő-testület elnöki tisztségét. A VMSZ képviselői folytatják azt a munkát, amit megkezdtek az előző mandátumban. A testület munkájáról el kell mondani, hogy az elmúlt évektől komoly közjogi változások irányítója volt. Egységbe szerveztük három település kommunális feladatait, egy közvállalaton belül. A szociális központ községközi szervből önálló intézménnyé vált, ennek a folyamatnak most vagyunk a végénél. Sikerült elérni, hogy a bácsfeketehegyi és a kishegyesi iskolák a Magyar Nemzeti Tanács számára kiemelt intézmények legyenek, valamint a könyvtárnak társalapítója lett az MNT. Most szeretnénk elérni, hogy ezek az intézmények élni tudjanak ezekkel a státusokkal. A mostani ciklusban lezárult a népegyetem felszámolása, ami az előzőben kezdődött meg. Céljaink közül megemlíteném, hogy szorosabbra szeretnénk fűzni az együttműködést a Szabadkai Műemlékvédelmi Intézettel, és ezt szeretnénk intézményesíteni. A legnagyobb feladata a képviselő-testületnek, hogy a 2019-ben meghozott új önkormányzati alapszabályt, valamint a 2020-ban meghozott képviselő-testületi ügyrendet életre hívja – számolt be Sárközi.

A képviselő-testület és a személyes céljairól az elnök elmondta, hogy szeretné, ha a községi képviselő-testület a polgárok számára napi szinten megszólítható intézménnyé válna.

– Külön fontosnak tartom, ha a községi képviselő-tesület kezdeményezésére, a községi közigazgatással összefogva egy olyan jogsegélyszolgálata lenne az önkormányzatnak, ami hosszú időn át támasza lehetne a polgároknak. Ez a szerb nyelv mellett magyarul is elérhető lesz, ha megvalósul. Emellett szeretnénk intézményesített és szervezett kapcsolatot tartani a tartományi intézményekkel és a kormánnyal, és ugyanígy az országos intézményekkel és a kormánnyal is. Magyar polgárként minden lehetőséget meg fogok ragadni, hogy a magyarországi intézményekkel és szervekkel is felvegyük intézményes formában a kapcsolatot. Szerbia az előcsatlakozás folyamatában van az Európai Unióval, ezért sok más önkormányzathoz hasonlóan mi is igyekezni fogunk, hogy a szerepünkhöz mérten megtaláljuk a helyünket ebben afolyamatban – mondta el Sárközi, majd arról is szólt, hogy megváltozik a pénzügyi tervezés a következő időszakban.

– Az egy évre való tervezés helyett az ún. programtervezés fog életbe lépni. Tehát, ami az idén ősszel és télen megvalósuló igyekezet tükröződni fog a 2021–2023-as költségvetésben is. Az idei év megmutatta, hogy milyen radikálisan tud változni a világ rövid idő alatt. Szeretnénk minden magyar és nem magyar érdekeltségű intézménnyel szoros kapcsolatot ápolni, és úgy megalkotni a következő három év költségvetését, hogy a lehetőségekhez mérten a maximumot adja – mondta az elnök.

Végezetül arról is beszámolt, hogy igyekszik majd időszerű tájékoztatást adni a polgároknak a médián keresztül. A legújabb kor követelményeinek megfelelően erre fog törekedni a közösségi médiában is, pl. a Facebookon és más hasonló platformokon keresztül.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége