2024. május 10., péntek
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Kazah siker a meteoállomásnál

Néhány nyugalmasabb nap után ismét komolyabb versengést és izgalmasabb forgatókönyvet hozott a hatodik szakasz a Tour de France-on. Az alaphangulatot az adta meg, hogy a szerdai etap után este a szervezők bejelentették, hogy 20 másodperces büntetést adnak a sárga trikós Julian Alaphilippe-nek, mert az utolsó 20 kilométeren belül frissítőt vett fel, ami tilosnak számít. Tegnap így Adam Yates rajtolhatott sárgában, a nap legelején pedig nyolcfős, bombaerős szökevénycsoport lógott meg a főmezőnytől, kivétel nélkül jó nevű versenyzőkkel (Daniel Oss, Rémi Cavagna, Neilson Powless, Greg van Avermaet, Jesús Herrada, Alekszej Lucenko, Edvald Boasson Hagen, Nicolas Roche). Az elit élboly hatalmas tempót repesztett a szakasz első, hátszeles részén, az első óra alatt 50 kilométert tettek meg, de a továbbiakban sem sokkal csökkent az átlagsebesség.

A hosszú sík felvezetés után hegyi befejezés következett, az utolsó 40 kilométeren belül több emelkedőn is át kellett tekernie a mezőnynek, a cél pedig az első kategóriás Col de la Lusette utáni enyhe emelkedőn következett. A főmezőny nem ment elég erős tempót a hegyeken ahhoz, hogy bárki leszakadjon az összetett esélyesek közül, a szakaszgyőzelemről pedig az élboly dönthetett. A Lusette-en oda-vissza támadták egymást a szökevények, mígnem a kazah Lucenko 17 kilométerrel a cél előtt el tudott távolodni összes társától, és kényelmes előnnyel, egyedül ért célba a hegytetőn álló meteorológiai állomásnál. A sárga trikó Yatesen maradt.

Végeredmény, 6. szakasz (Le Teil–Mount Aigoual, 191 km): Alekszej Lucenko 4:32:34 óra, Jesús Herrada +55 mp, Greg van Avermaet +2:15 perc stb. Az összetett állása: Adam Yates 27:03:57 óra, Pimož Roglič +3, Tadej Pogačar +7 mp stb.