2024. április 19., péntek

Mezei Szilárd-ősbemutató volt Szegeden

A 2018-ban bemutatott Mezei Szilárd-fuvolaverseny után másodszor került sor Mezei-ősbemutatóra a szegedi Szimfonikus Zenekarnál.

A Kortárs Korzó sorozat szeptember 2-ai hangversenyét a szegedi Korzó Zeneházban rendezték. Műsoron mai magyar művek ősbemutatóit hallhatták az érdeklődők.

A teltházas rendezvényen ezúttal három művet mutattak be, amelyeket megelőzött a Szegedi Szimfonikus Zenekart vezénylő Gyüdi Sándor korrajzot és zenetörténetet is magába foglaló bevezetője, valamint rövid beszélgetés a három szerzővel.

Az est műsora Muntag Lőrinc fiatal zeneszerző Synthesis c. alkotása, Mezei Szilárd: Tű, tő, tó c. műve, valamint a Szegedi Nemzeti Színház karmesterének, Molnár Lászlónak a Concerto in tre c. darabja, három szólistával, (Lanczor-Kocsis Krisztina – fuvola, Zoltán Péter – klarinét, Kosztándi István – hegedű).

A Tű, tő, tó c. Mezei-darab, mint a szerző az előadás előtt elmondta, Kodály életének emlékére íródott.

Az est a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és Szeged Önkormányzata támogatásával jött létre. A szervezők partnere a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely, amely a tél vagy a tavasz folyamán – a járvány megengedte időben – Magyarkanizsán is megszervezi a Kortárs Korzó estjét.