2024. május 3., péntek

Szerbia felnéz a magyar családi modellre

A magyar családtámogató modell segíthetne Szerbia népesedési politikáján. Az illetékesek egy ideje szemmel tartják és példaértékűnek nevezik Magyarország igyekezetét a családok felkarolásában – állapítja meg a Demostat honlap legújabb elemzésében. Különösen figyelemre méltónak tartják a négy és ennél is több gyermekes anyák adófizetési kötelezettség alóli felmentését, a szubvencionált lakásépítési, vagy –vásárlási hitel visszafizetése alóli felmentést, amennyiben a családba megérkezik a harmadik gyermek, a szülési szabadság ideje alatti teljes fizetés biztosítását, a nagymamák és nagyapák betegszabadságra való jogát unokáik megbetegedése esetén – ez csupán néhány intézkedés, melyekkel a magyar kormány a natalitást igyekszik növelni.

Milica Vesković Anđelković szociológus szerint a kiindulópont mindenképp az, hogy Magyarország társadalmi össztermékének 4,8 százalékát fordítja családtámogató programokra: a családok megsegítésére és a gyermekvállalási kedv ösztönzésére. Mint mondta, jelentős összegekről van szó, egyáltalán nem biztos benne, hogy Szerbiában megvan a készség ekkora összegeket erre a célra fordítani.

– Hamarosan megalakul az új kormány, meglátjuk, mit tesznek ezen a téren, egyáltalán megtartják-e a népesedési kabinettet. Ha nem, akkor nemigen reménykedhetünk jelentős változásokban – szögezte le a szociológus.

A Beta hírügynökség Slavica Đukić Dejanovićot, az előző szerb kormány demográfiai politikáért felelős tárca nélküli miniszterét idézi, aki elmondta, hogy az utóbbi években foganatosított intézkedések lassan meghozzák gyümölcsüket. Tavaly például a régió 10 országa közül csupán Szerbiában született több újszülött az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva. Szerbia különben ezen a téren valamivel liberálisabb ország Magyarországnál, szögezte le, hiszen itt engedélyezik a mesterséges megtermékenyítésben való részvételt a formális kapcsolatban élő pároknak is, míg Magyarországon csak a házaspárok jogosultak erre. Đukić Dejanović hozzáfűzte, el kell ismerni, hogy az eredmény nem maradt el, 2019 januárjáig 103 százalékkal megnőtt a házasságkötések száma Magyarországon a 2018-ashoz viszonyítva.