2024. április 25., csütörtök

Eszpresszó technika és mézeskalács

Háromnapos népművészeti tábor volt Kisoroszon

A bánáti Kisoroszon az idén a XX. Népművészeti Tábor volt soron, de a járványhelyzet miatt elmaradt. A szervezők az elmúlt hétvégen háromnapos kisebb táborral próbálták megőrizni a rendezvény folytonosságát.
A járványügyi utasítások szigorú betartása mellett a helybeli szórványközpontban zajlott a tábor, amelyen 13 nagykikindai, magyarcsernyei és kisoroszi gyerek vehetett részt.

Készül a mézespogácsa (Kecskés István felvétele)

Készül a mézespogácsa (Kecskés István felvétele)

– Úgy döntöttünk, hogy rajzpályázatot fogunk kiírni, amelyen keresztül elbíráljuk majd a pályázatokat, és nem nyolcvan vagy száz gyerek vesz részt, hanem 10-15. Ez így is történt, és ez a tábor folytatódik, de nem ez a huszadik. Reméljük, hogy jövőre a huszadikat is meg tudjuk szervezni – mondja Talpai Sándor, a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ elnöke. 

A rajzpályázatra, amelynek a témája Szent István király volt, érdekes és egyedi munkák érkeztek.
– Az eszpresszó technikát használtam, vagyis kávéval rajzoltam. Egy kis csészébe beleraktam vizet és egyre több kávét raktam bele. Először egy halvány árnyalatot kaptam utána pedig sötétebbet és sötétebbet – közölte velünk a kisoroszi Ert Lea.
Az idei tábor rövidebb, kevesebb a részvevő, de most is érdekes foglalkozásokon vesznek részt a gyerekek.
– Agyagozás, gölöncsérezés folyt. A mézeskalácsot épp most készítik, szaggatják, sütik. Játékokról is gondoskodtunk: kincskeresést terveztünk a mai napra. A tájház udvarában van egy erdős rész, ott fogunk elrejteni bizonyos ajándékokat, és azokat kell megtalálni. Találós kérdésekre válaszolva, illetve más ügyességi játékok jutalmául kapják ezeket a nyereményeket – hallottuk Bacsik Lőrinc Natália táborvezetőtől.
A népművészeti tábor célja az, hogy a fiatalokkal megismertessék és megszerettessék a régi mesterségeket. Ehhez azonban alkotásra kell ösztökélni őket.
– Nagy kedvvel csinálták a gyerekek. Nagyon hiányzik nekik a társaság, a foglalkozások. Örültek, hogy itt voltak. Nagyon kellett igyekeznünk, hogy betartsuk a távolságot, így mindenki maga dolgozott – mondta Kormányos Erzsébet fazekas.
A bezárkózottságban a gyerekeknek is hiányoznak a közösségi találkozók.
– A múlt évben voltam először a táborban. Nagyon megtetszett, és az idén amikor meghirdették a rajzpályázatot, mivel sehova nem volt szabad menni a vírus miatt, nagyon megörültem a lehetőségnek, hogy eljöhettem ide – meséli a magyarcsernyei Vastag Evelin.
A tábor szervezője a Torontál Szórványközpont, amely helyszínt biztosít a foglalkozások lebonyolítására. A szórványközpont a nyolcszáz lelket számláló kisoroszi magyarság közösségi életének a központja.