2024. április 20., szombat

Segélykérés üres bőröndökkel

Szerbia négy városában szerveztek békés sétákat a turisztikai ügynökségek – Az állam segítségét kérik a munkahelyek megtartásához

A cikkhez GALÉRIA is tartozik.

A 10 perc a turizmusért – őrizzük meg az idegenforgalmat! elnevezésű megmozdulás keretében több mint ezer idegenvezető sétált tegnap Belgrád, Újvidék, Niš és Kragujevac utcáin. A békés felvonulással a turisztikai ügynökségek fel szerették volna hívni a figyelmet arra, hogy öt hónapja több mint 90 százalékos veszteséggel dolgoznak, aminek következtében immár nem tudják fenntartani az alkalmazottjaik munkahelyeit. Az Idegenforgalmi Ügynökségek Nemzeti Szövetsége (YUTA) a koronavírus-járvány által leginkább sújtott gazdasági ágazat megmentéséhez az államtól kért segítséget. 

Újvidék főterén több mint 150 idegenvezető gyűlt össze (Fotó: Tóth D. Lívia)

Újvidék főterén több mint 150 idegenvezető gyűlt össze (Fotó: Tóth D. Lívia)

Újvidéken több mint 150 idegenvezető gyűlt össze a Duna-parti sétányon, innen először autóbuszokon utazták körbe a tartományi fővárost, majd a Duna és a Zmaj utcán sétálva jutottak el a Szabadság térig. Mindeközben üres bőröndöket húzva maguk után bemutatták, hogy miért szeretik a foglalkozásukat: a csoportoknak egy-egy idegenvezető ismertette többek között a Vajdasági Múzeumot, de hallhatták a Duna park és Újvidék első nyomdájának történetét is. Sok idegenvezető öt hónap után először végezhette a munkáját, igaz, egymás között. Bevallásuk szerint nagyon szeretik a foglalkozásukat, és munkahelyeik megtartásához kérik az állam segítségét.

A koronavírus-járvány ugyanis elsőként az idegenforgalmat érintette, amely utolsók között fog felépülni a járvány következményeiből – mondta el lapunknak Dragan Maglov, Újvidék egyik legidősebb aktív idegenvezetője, aki 1976 óta foglalkozik turizmussal.
– Az idők folyamán területeinken az idegenforgalmi ágazat különböző háborúkat vészelt át, veszélyeztette a sertéspestis és a madárinfluenza is, de mindig találtunk megoldást a különböző helyzetekből adódó problémákra. Abban reménykedünk, hogy egy kis segítséggel a Covid–19-vírus terjedésének következményeit is át tudjuk vészelni.

Hasonlóan vélekedtek Maglov fiatalabb munkatársai is, akik kiemelték, hogy nem tüntetni jöttek össze, csupán egy békés segélykérésre hívják fel a közvélemény figyelmét. Az őket alkalmazó Elnos Tours az egyike volt annak a négy ügynökségnek, amely a tartományi székvárosban megszervezte a megmozdulást. Az ügynökség igazgatója, Moldvai Attila elmondta, hogy a gyülekezést kizárólag a túlélési vágy ösztönözte.

Pálmafa helyett a városháza tövében (Fotó: Tóth D. Lívia)

Pálmafa helyett a városháza tövében (Fotó: Tóth D. Lívia)

– Egyes adatok szerint jelenleg több mint 20 ezer ember létfenntartása van veszélyben. A több hónapos jövedelemkiesés miatt tömeges felmondásokkal lehet számolni, az idegenvezetők ugyanis fizetés nélkül maradhatnak, így pedig nem tudnák eltartani a családjukat. Munkanélküliként több ezer ügynök kerülhet az állam terhére, így sokkal célszerűbbnek látjuk a munkahelyek megtartását szavatoló intézkedések bevezetését. Reméljük, hogy a világjárvány lassan lecseng és folytathatjuk a munkánkat. Csak addig valamiből meg kell élni.

Az idegenevezetők az illetékes minisztériumhoz intézett levelükben hangsúlyozzák, hogy a járvány kitörése után az állam számos gazdasági ágazat fennmaradását támogatta, de az elsőként érintett idegenforgalom a mai napig nem jutott közvetlen támogatáshoz. Kérelmeik között szerepel többek között, hogy az állam biztosítsa számukra a bruttó minimálbér kifizetését a következő hat hónapban. Emellett szorgalmazzák a járvány első három hónapjára felszámolt adók és járulékok leírását, valamint az ügynökségek tulajdonában levő ingatlanok és a jövedelmük után felszámolt adók megfizettetésének halasztását is. A szövetség kéri az ügynökségek banki adósságaira vonatkozó 9 havi moratórium meghozatalát is, de kezdeményezi a Fejlesztési Alap által nyújtott kedvezményes hitelek biztosítását is.

A YUTA kérelmét Srđan Bošković, az Újvidéki Idegenvezetők Egyesületének elnöke olvasta fel a tartományi székváros főterén. A környékből összesereglett turisztikai munkások tapssal fogadták a felszólalást, majd körbeállással jelezték békés összefogásukat a munkahelyeik megtartását szorgalmazó idegenvezetők.