2021. április 23., péntek

Nyári szüneten az Izidában

Látogatás a sváb múzeumban, villámcsapás miatt tönkrementek a számítógépeik

 A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület napközije minden évben beiktat a tevékenységébe nyári szünetet. Rövidebbet ugyan, mint az iskolai vakáció, mivel a felhasználóik igénylik a foglalkozásokat. Az idei szünidő kezdete előtti utolsó napon egy tartalmas és érdekes programban volt részük az Izida felhasználóinak, számolt be lapunknak Papp Julianna, az egyesület elnök asszonya.

Papp Julianna, az Izida elnök asszonya
Papp Julianna, az Izida elnök asszonya

– Felhasználóink egy olyan programban vettek részt, amely alkalmával a régmúlt találkozott a jelennel. Ellátogattunk a sváb múzeumba, amelyet néhány évvel ezelőtt létesített a Szeghegyi Német Egyesület. Ebben a létesítményben az egykoron a faluban élő svábok használati tárgyai és viseletei tekinthetők meg. Ez azért is volt megfelelő program számunkra, mert igyekszünk kihasználni a községünk nyújtotta lehetőségeket – tette hozzá az elnök asszony.

– Egy időben jártunk lovagolni, rendszeresen tekézünk, és így került sor a múzeumi látogatásra is. Helga Eisele, a Szeghegyi Német Egyesület elnöke rendszeresen ellátogat hozzánk és támogatja munkánkat, és így született meg az ötlet, hogy mi is látogassunk el a múzeumba. Tekintettel a járványhelyzetre, és mivel zárt térben csak korlátozott számú személy tartózkodhat, az Izida felhasználóit két csoportra osztottuk. Míg a csoport egyik fele a múzeumot tekintette meg és az előadást hallgatta, addig a többiek a szabadban kirakott asztalokon rajzoltak. Azt kapták feladatul, hogy vessék papírra a múzeum épületét. Végül Helga asszony öt régi tárgyat hozott ki a múzeumból, ezeket a jelenlevőknek fel kellett ismerniük, majd lerajzolni – számolt be Papp Julianna, majd hozzáfűzte, hogy ennek a nagyon szép kirándulásnak a keretében az Izida felhasználóiban tudatosulhatott, hogy egykoron más nép is élt a szomszédos faluban.

Az Izida napközijének utolsó munkanapja tehát egy izgalmas kirándulással zárult, amit két hét szünet követ. A munka a következő héten indul újra, és mindennap lesznek foglalkozások, mondta el az elnök asszony.

Régi használati tárgyakat rajzolnak az Izida felhasználói
Régi használati tárgyakat rajzolnak az Izida felhasználói

– Igyekszünk színessé tenni a foglalkozásokat a felhasználóink számára. Korábban eljártunk velük fürdeni is, de a mostani helyzet ezt nem teszi lehetővé. Továbbra is járunk majd tekézni és folytatódik a fűszer- és gyógynövények feldolgozása, mivel most érnek be a növények. Természetesen, a szappankészítő projektumunkat is visszük tovább, de új elképzeléseink is vannak – mondta Papp Julianna.

Végezetül azt is megtudtuk az elnöktől, a szünidő előtti héten egy anyagi károkkal járó természeti csapás érte őket. A Bácsfeketehegyen tomboló vihar során az egyesület székházának közelében villám csapott a villanyvezetékbe. Ennek következtében az Izidában két számítógép, az internet modem és a wifi router tönkrement. A keletkezett károk felét sikerült megjavítani, és reményeik szerint a foglalkozások újraindulásáig a két tönkrement számítógépet is megjavíttják.