Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

A sóterápia áldásos hatásai

HáziPatika , Magyar Szó

2020. augusztus 11., 18:20

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Asztmások, allergiások, pikkelysömörtől, ekcémától, idült légúti huruttól szenvedők látványos javulást tapasztalnak egy-egy tengeri nyaralás után, sokan esküsznek arra, hogy a sós víz, a sós párában dús tengerparti levegő csodát tesz velük.

Gyógyszertárakban, drogériákban, bioboltokban többféle sós gyógyvizet, oldható sókristályt, különféle töménységű sóoldatot kaphatunk, a legkülönbözőbb javallatokkal, de magunk is készíthetünk ilyet. Mindenképpen érdemes megismerni a só, illetve a sóoldat egészségre gyakorolt hatását.

Arra, hogy miért használható ilyen változatos módon a sóoldat egészségünk megőrzésére vagy visszanyerésére, van egy, talán kevésbé tudományos, inkább romantikus magyarázat. Eszerint mindez visszavezethető arra, hogy minden élet forrása az őstengerek vize, és sejtjeink, testnedveink máig ezek sós vizének az emlékét őrzik. Az mindenesetre igaz, hogy a magzatvíz, az emberi vér, illetve a könnyünk és a verejtékünk enyhén sós, egy százalék körüli sót tartalmaz, egyharmad annyit, mint amilyen a tengerek átlagos sótartalma, de csaknem megegyezőt azzal, amit a tengerbe folyó édesvizek torkolatai környékén, a parthoz közel tapasztalhatunk.

Légutak doktora

A légúti fertőzések kellemetlen tünetei, a nátha, orrfolyás, orrdugulás enyhítésére a gyógyszertárakban sokféle orrcsepp áll rendelkezésünkre. Ezek azonban gyógyszerek, aminek a tartós használata nem ajánlatos, nem előnyös az orr nyálkahártyája számára. Az érintetteknek jó tudni, hogy az esetek nagy részében az orrcseppek kiválthatók az egy százalékos (pontosabban, 0,9 százalék sót tartalmazó), úgynevezett fiziológiás sóoldattal: a száraz, tüsszögésre ingerlő orrnyálkahártya nedvesítésére, a beszáradt, besűrűsödött orrváladék fellazítására, könnyebb eltávolítására kiválóan használható.

Különösen kisgyermekek, csecsemők esetében tesz jó szolgálatot, akik még nem képesek önállóan orrot fújni. Csepegtetővel alkalmazva megkönnyíti az orrszívás procedúráját, akár kézzel, akár orrszívó-porszívóval próbálkozunk. Erre a célra megfelel a patikákban is kapható fiziológiás sóoldat, a tengervizes spray, de akár magunk is egyszerűen készíthetünk alkalmas sóoldatot.

Sóoldat házilag: vizet forralunk, langyosan egy nyolcdecis befőttesüvegbe tesszük, majd belekeverünk egy mokkáskanálnyi minőségi sót, ez lehet tengeri só, himalája- vagy parajdi só. Az oldatot egy (szintén gyógyszertárban beszerezhető) cseppentővel juttatjuk az orrüregbe.

Sóoldatos orröblögetés

Idegenkedünk tőle, pedig az orrjáratok átöblítése is igen hatékony lehet, bizonyos kultúrákban szokásos reggel és este is – ahogyan mi fogat mosunk – orrot öblíteni. Különösen allergiásoknak vagy vírusos fertőzések idején előnyös a technika elsajátítása: a sós vizet tenyérből vagy kis tálkából egyik orrnyílásunkon óvatosan felszívjuk, majd a másikon kiengedjük. Ugyanezt fordítva megismételjük kétszer-háromszor. Az élmény felejthető, de a sónak köszönhetően korántsem olyan kellemetlen, csípő érzés, mint mikor úszás közben szippantunk fel véletlenül az orrunkba vizet. Beszerezhető hozzá műanyag vagy üveg célszerszám, ún. orrtusoló is.

Az orrjáratok, melléküregek sóoldatos öblítését fül-orr-gégész orvosok is gyakran alkalmazzák. Az orrváladékkal egyrészt a kórokozók jelentős részét eltávolítják a gyulladt nyálkahártyáról, másrészt szabaddá teszik a légutakat az oxigéndús levegő számára. Nemcsak az orr, hanem a hurutos, váladékos, irritált szem csepegtetésére, öblítésére is alkalmazható az egyszázalékos fiziológiás sóoldat.

Sós pára a levegőben

Már évszázadokkal ezelőtt felfedezték a sós párában gazdag tengeri levegő áldásos hatásait: idült légúti bántalmakra, étvágytalanságra, immunerősítésre, sőt ideges panaszokra is ajánlották a gyógyító tengerparti pihenést. Hasonló hatást tapasztaltak a sóbányák, sóbarlangok mélyén kialakított pihenőtermekben is. A sós pára nemcsak az orr, hanem a mélyebb légutak, üregek nyálkahártyájához is elér, így allergia, asztma, arcüreggyulladás, torokfájás esetén is jótékony hatású. Természetesen nem mindenki olyan szerencsés, hogy ilyen levegőjű helyen élhet vagy rendszeresen megengedhet magának efféle gyógykúrát: az ő számukra találták ki az egyre több helyen elérhető sószobákat.

Otthon is tehetünk ennek érdekében: a sóterápia szakértői a tömény (26 százalékos) sóoldat szobahőmérsékleten való párologtatását, sótéglák házilagos alkalmazását is javasolják. A levegőben lévő szennyeződések (por, füst, gázok, különböző allergének) súlyosan terhelik a légzőszerveket, velük együtt az immunrendszerünket. A sópárát belélegezve a benne található természetes ásványi anyagok megtapadnak a légzőszervek felületén, segítik egészséges működést, a légzőszervek öntisztulását. Intenzívebben juttathatjuk a sós párát a légutakba inhalálással. Ehhez is egyszázalékos sóoldatot érdemes használni, felforralni. Föléje hajolva, a fejünket egy törülközővel letakarva a szokott módon tudjuk belélegezni a sóban dús gőzt, ami segít a légzőszervek öntisztulásában.

Fertőtlenítő, sebtisztító szer is

Házilagos sebtisztításra, kisebb sebek fertőtlenítésére gyógyszertári forgalomban is kapható steril sóoldat, spray kiszerelésben. Szájon belüli sebek, afta, fogínygyulladás, fogínyvérzés, torok- és mandulagyulladás esetén száj- és toroköblítéssel, gargarizálással lehet a sóoldatot fertőtlenítésre, gyulladáscsökkentésre alkalmazni. Ugyanez a fertőtlenítő, sebösszehúzó hatás a bőrápolásra, kisebb bőrhibák házilagos kezelésére, de még az ekcémás, pikkelysömörös tünetek enyhítésére is alkalmassá teszi a sóoldatot. A sóoldatba esténként egy vattapamacsot mártva tisztíthatjuk le az arcbőrt vagy a problémás területet. Nem kell lemosni, a töményebb oldat használata után a bőrön megjelenő száraz sószemcsék akár bőrradírként is alkalmazhatók, finom dörzsöléssel távolítják el az elhalt sejteket. Száraz és gyulladt, pattanásos bőrre egyformán alkalmazható a sóoldatos lemosás, mert fertőtlenít, nyugtat, szabályozza a bőr vízháztartását. Rovarcsípés esetén is hűsítő hatású, herpesz, szemölcs kezeléséhez is.

Tengeri fürdőzés otthon

A sós fürdő számos egyéb problémára jótékony hatású lehet. Így lábgomba, ekcéma, pikkelysömör, repedezett bőr, szemölcs esetén sóoldatos lábfürdőt, különböző nőgyógyászati problémák (hüvelygomba, folyás, hüvelyszárazság) esetén pedig kádfürdőt, ülőfürdőt ajánlanak. Ezekben az esetekben is használják ki a sóoldat fertőtlenítő, nyálkahártya-regeneráló, sebtisztító hatását. A sós fürdővíz sótartalmát fokozatosan növelhetjük, de ha valaki rosszul reagál rá, akkor maradjon a leginkább „baráti” fiziológiás vagy a tengervíz töménységű sóoldatnál.


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége