2024. április 23., kedd
MOTOGP

Csúcson a KTM!

Feje tetejére álltak az erőviszonyok a MotoGP Cseh Nagydíján: miután egy múlt évi motor rajtolt a pole-ból, a KTM első futamgyőzelmét szerezte az újonc, mindössze harmadik versenyét teljesítő Brad Binderrel!

Bár már három hét eltelt Marc Marquez balesete óta, a spanyol Brnóban sem térhetett vissza, miután törött csontját rögzítő titánlemez is eltört a karjában, így újra kellett műteni. A csapat szerint egy ablak kinyitása közben történt a baleset, nem amiatt, hogy túlerőltette volna karját az edzéssel vagy a két héttel ezelőtti visszatérési kísérlettel. Érthetetlen, hova süllyedt a Repsol Honda Marquez jelenléte és visszajelzései nélkül: Álex Marquez és a helyettes Stefan Bradl az utolsó két helyre kvalifikáltak. De a rajtrács eleje is hozott nagy meglepetéseket, ugyanis a pole-t az Avintiánál 2019-es Ducatit vezető Johann Zarco szerezte meg.

A futamon aztán a legnagyobb gyári csapatok furcsa gyengélkedése tovább folytatódott, hiszen Zarco, a két Petronas Yamaha és a két KTM lépett el a többiektől. Eleinte a Fabio Quartararo mögött eddig árnyékban lévő Franco Morbidelli épített ki előnyt, de a táv felénél levadászta őt a korábbi Moto3-as bajnok, a Moto2-ből tavaly a királykategóriába fellépő Binder, aki már az első két futamon is adott ízelítőt a tempójából, de hibák miatt nem tudta azt eredményre váltani.

A 24 éves Binder végül kényelmes előnnyel juttatta el a kockás zászlóig a három éve építkező KTM-et, a szürreális dobogót pedig az arra szintén először felálló Morbidelli és a másik KTM, Pol Espargaro kiütéséért még hosszú körös büntetést is kapó Zarco tette teljessé. Valentino Rossi az 5., a tabellát vezető Quartararo a 7., Andrea Dovizioso a 11., Maverick Vinales pedig csak a 14. lett ezen az őrült napon, amikor először szólt dél-afrikai himnusz a MotoGP-ben.

A Moto2 futamát Enea Bastianini nyerte, a Moto3-ét pedig Dennis Foggia.

A Cseh Nagydíj végeredménye: 1. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) 41:38,764, 2. Franco Morbidelli (olasz, Petronas Yamaha) +5,2, 3. Johann Zarco (Avintia Ducati) +6,4, 4. Álex Rins (spanyol, Suzuki) +6,6, 5. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) +7,5 mp hátrány stb.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 59 pont, 2. Vinales 42, 3. Morbidelli 31, 4. Dovizioso 31, 4. Binder 28 stb.