Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Tisza mente természeti értékei

Bács-ér vagy Krivaja

Gergely József

2020. augusztus 7., 16:17 >> 2020. augusztus 7., 16:37

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A Krivaja Topolya után

A Krivaja Topolya után

A barna rétihéja a nádasok fészkelője

A barna rétihéja a nádasok fészkelője

Pusztai meténg

Pusztai meténg

Homoki gyík fürgén mozog a fűben is

Homoki gyík fürgén mozog a fűben is

A Topolyai-tó nádasában költ a bakcsó

A Topolyai-tó nádasában költ a bakcsó

A Bács-ér a Duna és a Tisza mellett Bácska legnagyobb felszíni vízfolyása. Völgyének legnagyobb részét a bácskai löszfennsíkba, a Telecskai-dombságba vájta, kisebb részét a Bácskai löszteraszba. Természetes forrása 131 méter magasan található Pavlovac pusztán. A szabadkai homokkődombokból Bajmok és Tavankút települések között ered és Turiánál a Ferenc-csatornába (DTD) torkollik, onnan pedig a Tiszába jut az ér vize.

A Bács-ér hét kisebb vízfolyásból keletkezik, és Topolyáig dél felé halad, itt nyugat felé fordul és ezt az irányt Bajsáig tartja. Innen keletre fordul, azután délkeletre egészen Szenttamásig, elhalad Kishegyes nyugati pereménél, majd Szeghegy és Bácsfeketehegy keleti pereménél. Szenttamástól, meandereket alkotva Turiától északra a Ferenc-csatornába torkollik. Az ér jobb parti területeiről (Széles-völgy, Nagy-völgy, Mély-völgy) nagyobb mellékfolyókat és csatornákat fogad, amely vízfolyások iránya északnyugati, délkeleti. A Bács-ér hossza a forrásvidéktől a torkolatig 65 km. 

A kis vízhozama és a terep adottságai miatt széles, lassú folyású és kanyarogó. Mezőgazdasági földterületeken halad át, a meder melletti zöldövezet hiányzik. A part többnyire náddal és más mocsári növényzettel borított. A vízállás tavasszal és ősszel tetőzik, nyáron a legalacsonyabb. Topolyától észkara a Bács-ér völgyének legalacsonyabb részén 1976-ban alakították ki a Topolyai- vagy más néven Zobnaticai-tavat. A tó felülete 250 ha, hossza 5,2 km, legnagyobb szélessége 700 m. Teljes térfogata 4,8 millió köbméter víz, aminek csaknem a fele öntözésre használható. A tó vízellátását a Bács-ér felső folyása végzi talaj- és csapadékvízzel.

TOPOLYA VÖLGYEI TERMÉSZETI PARK

A löszpusztagyepek értékes növényvilágot rejtenek, de ezeket napjainkban már alig ismerik, mivel nagyrészüket még a XIX. században feltörték és művelésbe vették. Kevés az érintetlen terület, amelyen megmaradhattak a ritka és értékes növények. Ilyen ősgyep-maradványokat foglal magába a Topolya Völgyei Természeti Park, kiegészülve a Topolyai-tóval (Zobnaticai-tó).

Védetté nyilvánították a Topolyai-tavat, valamint két topolyai löszvölgyet, amely a Topolya Völgyei Természeti Park nevet kapta. A Tartományi Természetvédelmi Intézet 2003-ban kezdte meg az érintett területek felmérését. Ezt megelőzően a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület tagjai, lelkes természetvédők, biológusok már több ritka és értékes fajt fedeztek fel a területen, ami indokolta védelem alá helyezését. Hosszú idő telt el mire az indítvány alapján megszületett az állami védelmi határozat.

A védett területnek része az öntözésre létesített Topolyai-tó. A mezőgazdasági tevékenységek szennyező hatásának csökkentése céljából a tó körül ki kell alakítani egy zöld védősávot. A természeti park a Palicsi-tóhoz hasonlóan a turisztikai fejlesztések lehetőségét is magában hordozza, a megfelelő korlátozások és azok szigorú betartása mellett. A polgárok sokat tehetnek a part rendezéséért, például tervszerű bozótirtással vagy a tűzgyújtó helyek kialakításával, melyek nem igényelnek jelentősebb befektetést, mégis jelentősen javíthatják a terület állapotát.

A völgyek természeti ritkaságoknak adnak otthont. Több őshonos és védett növény is él itt: szártalan csüdfű, érdes csüdfű, a pusztai meténg, a szennyes ínfű, a sötét hagyma, az osztrák zsálya, a budai imola vagy a tarka sáfrány. A terület állatvilága is változatos, itt él többek között a mocsári teknős, a vöröshasú unka, az erdei béka, a homoki gyík, de van itt barna ásóbéka, cigányréce, vörös gém, bakcsó, bölömbika, kis vízicsibe, fülemülesitke, barkós cinege és barna rétihéja is. Az idén néhány pár nagykócsag is költött a gémtelepen, amiről a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület számolt be.

A tó vízellátását a Krivaja biztosítja, ezért a tó vízminősége egyrészt attól függ, hogy milyen vizet szállít a Krivaja, másrészt a környező szántóföldekről beszivárgó szennyező- és szerves anyagok mennyiségétől. A szennyezők ellen a tó körüli zöld védősáv kialakításával lehet védekezni, amely megszűri a mezőgazdasági területekről beszivárgó szennyeződéseket, és növeli a látogatók által használható zöldterület nagyságát is. Ha a Krivaja felsőbb szakaszán nem történik számottevő szennyezés, és a védősáv is elkészül, a tó vizének minősége nem romlik tovább. A védősáv hozzájárul a gyepek állapotának megőrzéséhez és javításához, de tartós fennmaradásukhoz szükség lenne a hagyományos legeltetés visszaállítására is.

A Krivaja 2014 óta fokozottan szennyezett. Topolyától Bácsfeketehegyig szennyvízelvezető csatornára emlékeztet. A kis folyó mentén élők, Bajsa, Kishegyes, Szikics és Bácsfeketehegy polgárai a folyamatosan kellemetlen bűzre panaszkodnak, ami a meleg nyári napok beköszöntével még erőteljesebbé válik. Biztató lehet, hogy Topolyán épül a szennyvíztisztító üzem.

A Krivaja menti bokrosok bezúzása júliusban, amikor még több madárfaj költ

A Krivaja menti bokrosok bezúzása júliusban, amikor még több madárfaj költ

A Topolyai-tó az üdülés mellett számos látnivalóval szolgál

A Topolyai-tó az üdülés mellett számos látnivalóval szolgál


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége