Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

A Mezőgazdasági Iskolához tartozik majd a diákotthon

Szinte minden szakon maradtak szabad helyek a topolyai középiskolában

Tóth Péter

2020. augusztus 1., 14:21

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A Topolyai-tó partján, a Mezőgazdasági Iskola közvetlen szomszédságában még tavaly felépült a diákotthon. Az idénre már csak a bebútorozása maradt hátra. Tóth Tibor, a Mezőgazdasági Iskola igazgatója elmondta, hogy a kor követelményeinek minden szempontból megfelelő épület berendezése és felszerelése is már mintegy 80 százalékban  megvalósult. Most írták ki a vélhetően utolsó közbeszerzési eljárást a további eszközök beszerzésére és az utolsó simítások elvégzésére vonatkozóan.

Tóth Tibor, a Mezőgazdasági Iskola igazgatója

Tóth Tibor, a Mezőgazdasági Iskola igazgatója

Várhatóan a tanintézmény hatáskörébe fog tartozni a diákotthon, s ez azt jelenti, hogy az iskola is névváltoztatáson esik át: a jövőben valószínűleg Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon elnevezéssel működik e a nagy hagyományokkal rendelkező oktatási intézmény. Az igazgató arra is rámutatott, hogy ami a kollégiumként elképzelt diákotthon működtetését illeti, az említetteken kívül hátra van még a különféle engedélyek beszerzése. Azután pedig az illetékes minisztériumtól lehet kérelmezni a támogatást a működtetésre. Az igazgató azt is elmondta, hogy  feltehetően a Mezőgazdasági Iskola más településekről érkező diákjai fognak a diákotthonban lakni, de a többi topolyai középiskola diákjai felé is nyitottak lesznek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Sinkovics József Műszaki Középiskola és a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola diákjai is ott lakhatnak, ha sikeresen pályáznak. A Mezőgazdasági Iskolába jár azonban a legtöbb olyan diák, aki nem a közeli településekről származik.

A tanévkezdéssel és a beiratkozással kapcsolatban Tóth Tibor elmondta, hogy egyelőre az összes megnyíló szakon van még több-kevesebb szabad hely. Tömeges jelentkezés már nem várható, mert a beiratkozás második köre is lezajlott. Ha azonban vannak még olyan diákok, akik esetleg most az utolsó pillanatokban úgy döntenek, hogy a tanulmányaikat mégis a topolyai Mezőgazdasági Iskola valamelyik szakán folytatnák, ezt még megtehetik. Az iskolakezdés módjáról egyelőre nem született döntés.

A diákotthon 51 kétágyas, fürdőszobával ellátott szoba mellett konyhával, mosodával, könyvtárral, olvasóteremmel, tanulószobával áll majd a bennlakó tanulók rendelkezésére (Fotó: Herceg Elizabetta)

A diákotthon 51 kétágyas, fürdőszobával ellátott szoba mellett konyhával, mosodával, könyvtárral, olvasóteremmel, tanulószobával áll majd a bennlakó tanulók rendelkezésére (Fotó: Herceg Elizabetta)

Ez valószínűleg közvetlenül szeptember 1-je előtt születik meg, az akkori járványügyi helyzet tükrében. Egyelőre három forgatókönyv lehetséges. Az egyik az, hogy a járványügyi helyzet addigra rendeződik és a hagyományos módon megkezdődhet a tanítás a Mezőgazdasági Iskolában is. A másik opció, hogy távoktatással folyik majd a munka, de létezik egy olyan változat is, hogy váltakozva, online és élőben sajátítanák el a diákok az ismeretanyagokat. Ez azt jelentené, hogy néhány napig vagy néhány hétig az iskolában, majd távoktatáson keresztül sajátítanák el a tananyagot.

Az igazgató kitért arra is, hogy a megrongálódott ballonszerkezetű sportcsarnokot sikerült felújítani, és amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, ősztől ismét ott tarthatják a testnevelési órákat.

Tóth Tibor azt is elárulta, hogy a tangazdaságon is nagy változások mentek végbe. Korábban mintegy száz hektáron gazdálkodtak, tavaly azonban ez a terület jelentősen lecsökkent, mivel nagyobb része nem az iskola földje volt, hanem állami földet engedtek át használatra, de ezeknek az állami földeknek egy részét érintette a vagyon-visszaszármaztatás folyamata. Így mostanra mintegy harminc hektárra csökkent az iskola által művelt terület. Az igazgató szerint ősztől várhatóan újabb földterületeket engednek át az iskolának művelésre, s ezeken a diákok a földművelés gyakorlati részét sajátíthatják el. A földterületek csökkenése miatt kisebb területen termesztettek őszi kalászosokat. Búzát nem is vetettek, viszont holdanként 24 métermázsa árpa termett.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége