2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

„Szerbiában szerb modellt alkalmaznak”

Az illetékesek tárgyalásokat kezdtek a védőoltás beszerzéséről

A keddi helyzetelemző sajtótájékoztatón közzétett adatok értelmében országszerte 24 óra leforgása alatt 10.310 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 352 eredménye volt pozitív. Lélegeztetőgépen 198 személy van. Egy nap alatt 9 személy hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel 491-re növekedett az elhunytaknak a száma. Kórházban 4722 személyt ápolnak.

Darija Kisić Tepavčević epidemiológus és Petar Svorcan, a Zvezdara Klinikai Központ megbízott igazgatója a válságstáb tegnapi ülésén (Fotó: Beta)

Darija Kisić Tepavčević epidemiológus és Petar Svorcan, a Zvezdara Klinikai Központ megbízott igazgatója a válságstáb tegnapi ülésén (Fotó: Beta)

Szerbiában kizárólag szerb modellt alkalmaznak, válaszolt Darija Kisić Tepavčević epidemiológus az újságírói kérdésre, hogy az országban jelenleg svéd modellt alkalmaznak-e. Szerbia kezdetben a szigorú korlátozásokra támaszkodott, elsősorban azzal a céllal, hogy megvédje a legveszélyeztetettebbeket és felkészítse az egészségügyi rendszert a járvány következő hullámára. A válságstáb tagja elégedett a jelenlegi járványügyi mutatókkal, majd kiemelte, értékelése szerint a hét végéig érdemben kezdhet el csökkenni az újonnan azonosított fertőzöttek száma.

A szakértő a folytatásban megerősítette, hogy Szerbia már tárgyalásokat kezdett a védőoltás beszerzéséről, azzal, hogy eddig egyik országban sem készült el a vakcina.

350 ORVOS A VÁLSÁGSTÁB ELLEN

A szerb kormányhoz intézett nyílt levelében 350 orvos követelte, hogy oszlassák fel a válságstábot, majd válasszák meg új összetételben. Ezenkívül a járványügyi mutatókkal való manipulációval kapcsolatos állítások kivizsgálását és a hiteles mutatók közlését követelik, valamint azt, hogy az államvezetés hagyjon fel az egészségügyi dolgozók méltóságának tekintetében elfogadhatatlan megfélemlítéssel. Azzal, hogy a választásokat megelőzően szinte az összes járványügyi intézkedést hatályon kívül helyezték, hozzájárultak a vírus akadálymentes terjedéséhez, ezzel az egészségügy elvesztette kontrollját a járvány felett, a járványügyi mutatókkal kapcsolatos visszásságok, valamint az ellentmondásos nyilatkozatok pedig elmélyítették a polgároknak az egészségügy iránti bizalmatlanságát, áll a levélben.

Rade Panić altatóorvos, az Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezetének elnöke nem hiszi, hogy az egészségügyi minisztérium reagál a 350 orvos nyílt levelére és követeléseire, mert mint arra lapunknak nyilatkozva rámutatott, a tárca eddig is kizárta a szakmát a szakpolitikai tevékenységek alakításából, kivéve a két reprezentatív szakszervezetet, azok viszont azon az állásponton vannak, hogy az egészségügyben minden a lehető legnagyobb rendben van. Egyébként a kezdeményezés mögött ezer orvos áll, akik kezdetben egy Viber-csoport keretében csoportosultak, tette hozzá Rade Panić, aki szerint szomorú példája ez annak az önszervezkedésnek, amelynek ideális esetben, ha az érintettek bíznának az állami szervekben és érdek-képviseleti szervezeteikben, nem kellene megtörténnie.

– Noha én is csatlakoztam aláírásommal a kezdeményezéshez, nem tudom, annak lesz-e bármi hozadéka. Még abban sem vagyok biztos, hogy ha a döntéshozás eleget tenne a követeléseknek és új összetételben alakítaná meg a válságstábot, az aláírók közül bárki hajlandó lenne-e együttműködni ezzel az államvezetéssel, mivel kétlem, hogy az kész őszintén ismertetni az összes járványügyi mutatót, ezek nélkül viszont nem lehet érdemben járványügyi intézkedéseket foganatosítani – fejtette ki Rade Panić.

MÉLYÜL A GÖDÖR

Az államvezetés és a válságstáb az elmúlt időszakban tovább mélyítette a bizalmatlanságot, azaz továbbra is kétséges, hogy a mostanság közzétett mutatók vajon minden szempontból megfelelnek-e a valóságnak, emelte ki a folytatásban Rade Panić. A visszaélések gyanúja miatt már bűnvádi feljelentést tettek a járványügyi illetékesek ellen, nem kizárt, hogy a jövőben újabb feljelentéseket tesznek. „Ha azok, akiknek kellett volna, elolvasták volna a vonatkozó jogszabályt, tudnák, hogy az a természeti katasztrófával egyenlíti ki a járványt, ez pedig azt jelenti, hogy a járványügyi mutatókkal, illetve a járványügyi intézkedésekkel nem szabad játszadozni. Az átlagember számára ismeretlen témáról van szó és annak hisz, aki valamilyen szubjektív okokból kifolyólag elnyeri a bizalmát, vagy akit elég gyakran lát, hall, olvas az országos szinten elérhető médiában” – vélekedik Rade Panić és hajmeresztőnek tartja az egészségügyi tárca vezetőjének korábbi magyarázatát, hogy egyebek mellett azért nagyobb az országos szinten közzétett pozitív teszteredmények számánál a helyi szinten nyilvánosságra hozott teszteredményeknek az összege, mert egyesek ugyanaznap akár három különböző helyen is elvégeztetik a tesztet, mondván, neki magának is csak már a kéthetes házi elkülönülést követően sikerült elvégeztetnie a tesztet. Ilyesmi esetleg Belgrádban történhet meg, a kisebb közösségekben nem, ezért ezek az esetek, ha vannak is, nem befolyásolják érdemben az országos mutatókat, tette hozzá Rade Panić.

– Azt is elfogadhatatlannak tartom, hogy azoknak a gyógyszereknek egy része, amelyek a kutatások szerint hatékonyak lehetnek a COVID–19 gyógyításában, szinte kizárólag az egészségügyi rendszer legfelsőbb szintjéhez tartozó intézményekben állnak rendelkezésre, így jogos a kérdés, vajon a közkórházakban elhelyezett páciensek gyógykezelése ugyanannyira hatékony-e. Az szintén kérdés, hogy ki és milyen alapon állította össze a gyógykezelés protokollját, amelynek értelmében Szerbiában a hidroxiklorokinnal való gyógykezelés ha nem is kötelező, de prioritást élvez, miközben a világban mind több kutatás szól annak kártékony hatásáról, ám a gyógyszer a COVID–19 gyógyításának tekintetében való kizárólagos hatékonyságát egyetlen sem bizonyítja – fogalmazott Rade Panić.

„Nem kompetensek az aláírók”

Mindenkinek jogában áll kifejteni a véleményét, reagált a helyzetelemző sajtótájékoztatón Darija Kisić Tepavčević a 350 orvos nyílt levelére, valamint megjegyezte, hogy közöttük nincsen sem infektológus, epidemiológus, vagy immunológus, ám mégis úgy vélik, állást foglalhatnak a járvány témájában. Kisić Tepavčević szavai szerint a nap folyamán az aláírók közül többen is kapcsolatba léptek a minisztériummal és a válságstábbal, hogy aláírásuk visszavonásáról biztosítsák azokat, mivel elmondásuk szerint megtévesztették őket.