2024. április 24., szerda
RAJTOL A MOTOGP

Európai világbajnokság

Jerezben végre megkezdődik a gyorsaságimotoros-világbajnokság 2020-as szezonja – majd pedig Jerezben is folytatódik, ráadásul a naptár eddig bejelentett tizenhárom fordulójából hetet is a MotoGP központjának számító Spanyolországban rendeznek. Üdv a Covid–19 által újradefiniált sportvalóságban!

A „Dottore” tovább rendel! (Léphaft Pál karikatúrája)

A „Dottore” tovább rendel! (Léphaft Pál karikatúrája)

A motoros száguldó cirkuszt jelen állás szerint még nagyobb kompromisszumokra kényszerítette a járvány, mint az F1-et, és már biztos, hogy november 15-éig kizárólag Európába szorul. Itt is lesznek olyan helyszínek, amelyek egymást követő hétvégén két futamot is rendeznek, és olyan cifra elnevezésekkel kell megbarátkoznunk, mint az aragóniai pályán a Terueli Nagydíj, az Emilia-romagnai Nagydíj Misanóban vagy az Andalúziai Nagydíj, amelyet az e hétvégi szezonnyitó Spanyol Nagydíj után tartanak, szintén Jerezben. Egyelőre nincs rá garancia, hogy lesznek-e Európán kívüli futamok: többségüket már véglegesen kihúzták, csupán Thaiföld és Malajzia vár még arra, hátha az év utolsó másfél hónapjára már rendeződik a járványhelyzet annyira, hogy fogadni tudják a mezőnyt. De mindez szerencsére csak a körítés: amikor kialszanak a lámpák a rajtnál, már nem számít, melyik pályán járunk, a versenyzés minőségébe pedig semmiféle vírusnak nincs beleszólása.

A Doktor tovább rendel, de máshol

A versenynaptár tehát rendesen összekuszálódott, de a már 2021-re történő átigazolások révén a mezőny is igyekezett tartani ezzel a lépést, hiszen számos érdekes csapatváltást jelentettek be a hosszú szünet során. Az idei felállás már nem változott (leszámítva az Apriliát, ahol tovább húzódik Andrea Iannone tavaly év végi doppingügye, így őt Bradley Smith helyettesíti), ám a következő szezonra már nagyon korán megkezdődtek a helyezkedések, ami különösen érdekes annak fényében, hogy versenyek híján az idei erőviszonyokról, versenyzői formákról még vajmi keveset tudni.

A legjobban persze Valentino Rossi sorsa érdekelte a közvéleményt – a 41 éves Dottore a MotoGP Kimi Räikkönene abban a tekintetben, hogy minden évben a visszavonulása a téma, de eddig mindig hosszabbított, és nyilvánvaló, hogy távozásával nagy űrt fog hagyni a rajongói szívekben. Rossi szerződése az idei év végén lejár a gyári Yamahával, és a változás szele elérkezett, amikor a csapat nemrég bejelentette Maverick Viñalest és a Petronas Yamahától előléptetett Fabio Quartararót 2021-es versenyzőiként. A legenda azonban minden jel szerint folytatással számol, és szinte biztos, hogy a szatellitcsapathoz visszalépve ő foglalja majd el Quartararo megüresedő helyét jövőre: bár még nem erősítették meg, de maga Rossi is 99%-os valószínűségűnek nevezte a csapatváltást, ahol továbbra is a Yamaha aktuális specifikációjával versenyezhet majd.

De még ennél is érdekesebb, hogy mi zajlik a Repsol Hondánál: a címvédő versenyző istállója idén a Márquez–Márquez felállással áll ki a rajtrácsra, hiszen a velük már hat világbajnoki címet bezsebelő Marc Márquez mellé leigazolták testvérét és a Moto2 tavalyi bajnokát, Álex Márquezt. A fiatalabbik spanyolnak azonban már azelőtt megmondták, hogy év végétől nem számítanak rá a csapatban, hogy egyáltalán versenyen bizonyítani tudott volna: 2021-re leigazolták ugyanis a helyére Pol Espargarót, aki szintén korábbi Moto2-es bajnok, az elmúlt éveket azonban a KTM-mel a mezőnybe szürkülve töltötte, ám 29 évesen már rutinos motorosnak számít, aki a kisebb kategóriákban sokszor megnehezítette már Marc életét. Álextől sem válik meg teljesen a Honda, csak szatellitcsapatához, az LCR Hondához küldi némi tanulóidőre, a gyártónál ugyanis elismerik, idénre túl korai volt még beültetni őt újoncként a gyári csapathoz, és csak mintegy kényszerből szánták rá magukat erre a lépésre Jorge Lorenzo váratlan kiszállása után. A rossz nyelvek szerint azért nem csak erről van szó, és a Honda a testvér leigazolásával próbálta tavaly maradásra bírni sikergyárosát, Marc Márquezt – ha pedig így volt, akkor ezt el is érte, hiszen 2024 végéig hosszabbítottak vele.

Dovizioso hátrányból kezd

Ki másról is lehet fő esélyesként beszélni már így látatlanban, néhány teszteredmény ismeretében is, mint Marc Márquezről, aki csupán egyetlen vb-címet nem nyert meg azóta, hogy 2013-ban bemutatkozott a MotoGP-ben? A lehengerlő spanyol közismert nehéz vezethetősége ellenére is csodákat művel a Honda nyergében, miközben az elmúlt két évben megalázó csapást mért nagynevű csapattársaira, Dani Pedrosára és Lorenzóra, s már látható, hogy idén testvére is nehezen fogja tudni elkerülni ezt a sorsot. Pedig télen még felcsillanhatott némi remény a riválisok előtt, hiszen Márqueznek vállműtétre kellett befeküdnie, és elmondása szerint a februári tesztek idején még a vártnál rosszabbul érezte magát a motoron. A szerencse azonban a legjobbakat segíti, így neki tényleg kapóra jött a járvány és a kényszerszünet, hiszen teljesen felépülhetett. Ehelyett az elmúlt három évben fő kihívójának szerepében tetszelgő Andrea Dovizioso az, aki három héttel ezelőtt kórházba került, miután egy kedvtelésből bevállalt motokrosszversenyen elesett, és kulcscsontját törte. Az olaszt ugyan gyorsan összefoltozták, és megkapta a zöld jelzést a szezonnyitón való részvételre, ám meglepő lenne, ha versenytávon nem jelentkeznének tempóján a sérülés nyomai. Számolni kell persze a Yamahákkal is, akiknek zászlaját elsősorban Viñales viheti, míg a legutóbb 2017-ben nyerő Rossi kapcsán azért izgulhatunk, képes lehet-e még visszatérni a dobogó tetejére.