2024. április 26., péntek

Kéz a készben

Nyugtalanítónak tartja Pedro Sánchez spanyol kormányfő az ország korábbi királyát érintő hatósági vizsgálatról szóló legújabb híreket. Szerinte ezek aggasztó megállapításokat is tartalmaznak. Részleteket nem közölt, ám az köztudott Spanyolországban, hogy I. János Károly korrupciós ügyekbe keveredett, és a legfelsőbb bíróság ezért indított ellene eljárást.

Az illetékesek azt igyekeznek kideríteni, hogy a volt koronás fő kapott-e csúszópénzt egy vasútépítési szerződés előkészítéséért. Minden jel arra utal, hogy bizony szép summa ütötte a markát, csaknem százmillió dollár. A pénzt a szaúdi királyi udvar küldhette, így hálálva meg neki azt, hogy segített előmozdítani a Mekkát és Medinát összekötő gyorsvasút építését. A hétmilliárd dollár értékű munkát egy spanyol konzorcium nyerte. A szerződés 2011-es megkötése után hét évvel később pedig már meg is indulhatott a forgalom a Dzsiddába is leágazó vonalon.

Még mindig nem tudni azonban, hogy miért a szaúdiak fizettek, és nem a kivitelező „kente meg” a királyt. Azt is a nyomozóknak kell majd kideríteniük, hogy Szaúd-Arábia miért utalta át a százmilliót már három évvel a szerződés aláírása előtt.

Az időközben már kiderült, hogy az összeg előbb a panamai adóparadicsomban bejegyzett Lucum alapítványhoz érkezett, majd annak svájci számlájára került a Mirabaud bankba. Ennek egyetlen tulajdonosa I. János Károly, aki évi 200 ezer eurót utalt ki magának. Ám 2012-ben sokkal nagyobb pénzmozgatási műveletet hajtott végre: csaknem 65 millió eurót küldött volt szeretője, Corinna Larsen monacói üzletasszony számlájára, amelyet a hölgy a Bahama-szigeteken vezetett.

A nő arról is ismert, hogy 2012-ben elkísérte az akkor még uralkodó I. János Károlyt az afrikai kontinensre (Botswanába), ahol védett elefántokra vadásztak. A spanyol média ugyan azóta a barátnő kifejezést használja vele kapcsolatban, ám ez így pontatlan meghatározás, hiszen van egy közös fiuk is.

A botrányos szafari után nem sokkal (még 2012-ben) szakítottak. A hölgy azonban méltányos „végkielégítést” kért magának és a fiának (vagyis a király törvénytelen gyerekének) a normális életvitelük biztosításához. Persze azt sem mulasztotta el közölni, hogy elutasítás esetén Nagy-Britanniában pert indít az eltartási összegért. I. János Károly nagyvonalúnak bizonyult és át is utalt 65 millió dollárt Corinnának. Tehette, volt miből, hiszen a szaúdiak (és más „támogatók”) jóvoltából könnyen kotorászhatott akár a készpénzzel teli zsákokban is.

Sőt további egymillió dollárt juttatott egy régi, genfi szeretőjének is. Hogy a többi hölgy „ismerőséről” is gondoskodott-e, nem tudni. Az viszont már régóta nem titok, hogy a jelenleg 82 éves I. János Károly korábban igencsak kedvelte a nőket, és általában sikerrel is járt azoknál, akiket kiszemelt magának.

Ballépései és zűrös pénzügyei rossz fényt vetettek a monarchiára. Ezért 2014-ben (39 év uralkodás után) lemondott a trónról fia, VI. Fülöp javára. Az új királyt azonban évekig nyomasztották apja viselt dolgai, főleg a korrupciógyanús ügyei. A lelki terhet egészen idén március közepéig cipelte, amikor is váratlanul bejelentette: lemondott atyai örökségéről, apját pedig megfosztotta az őt addig megillető majdnem 200 ezer euró évi életjáradéktól. A döntés példátlan a spanyol monarchia történetében. És az sem éppen bevett gyakorlat, hogy egy volt uralkodó ellen korrupció, sőt pénzmosás gyanújával nyomoznak. Merthogy Svájcban már ez utóbbi is folyamatban van. Az ottani ügyészség azt akarja kideríteni, hogy milyen úton és ki által került százmillió dollár a volt király svájci bankszámlájára.

A súlyos betegségekkel küszködő I. János Károlyt azonban aligha nyugtalanítják az ellene indított hatósági eljárások. Spanyolországban ugyanis csak akkor állíthatnák bíróság elé, ha uralkodása idején embert ölt volna vagy hazaárulást követett volna el. Más ügyekben nem vonható jogi felelősségre. Külföldön ugyan perbe foghatják, ám abban nem köteles közreműködni, sem megjelenni a tárgyaláson.