2024. április 20., szombat

Zenélés közönség nélkül

A hétvégén felvételről tekinthető meg az adai Bodros zenekar szabadkai VM4K-ban adott koncertje

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ csütörtök esti koncertsorozata az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör keretein belül megalakult Bodros tamburazenekar fellépésével folytatódott, de erre nem a hagyományos módon került sor. Az újabb járványügyi intézkedések miatt a koncert nézők nélkül zajlott, a fiatal zenészek sajnos nem találkozhattak a közönséggel, nem láthatták a mosolyokat az arcokon és nem sikerült megtapasztalniuk azt az élményt sem, amikor a VM4K kerthelyisége visszhangzik a vastapstól. A közönség sem élvezhette élőben a koncertet, kárpótlásul azonban felvétel készült, amelyet a zenekedvelők most hétvégén megtekinthetnek a VM4K Facebook- és weboldalán.

Az adai Bodros zenekar (Fotó: Gergely Árpád)

Az adai Bodros zenekar (Fotó: Gergely Árpád)

A Bodros zenekart öt tehetséges fiatal alkotja, Apró Boglárka, Pálfi Péter, Pálfi Patrik, Uller Botond és Lévai Balázs, a felkészítő tanáruk pedig Zombori Péter. Az együttes tagjai számos fesztiválon, szemlén, táncházban is bemutatkoztak, tavaly a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató műsorban is versenyeztek, ahol remek eredményt értek el. Egészen a középdöntőig jutottak el és különdíjjal tértek vissza, amelyhez egymillió forint is társult, valamint stúdiófelvételezési lehetőség a budapesti Dankó Rádióban.

Zombori Péter maga is aktívan zenél, ő a Pendergő tamburazenekar tagja. Elmondása szerint a Bodros fiatal zenészei kicsi koruk óta táncolnak, és időközben a muzsikálás is elkezdte őket egyre jobban érdekelni:

– A zenekar már korábban megalakult, két-három éve, de ebben a felállásban, nagybőgőssel kiegészülve, tavaly nyár óta zenélnek. Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör évente táborokat is szervez és ilyenkor zeneoktatásra is sor kerül. Ezeken ők is részt vettek és alkalmuk nyílt jobban is megismerkedni a tamburával – tudtuk meg Zombori Pétertől, aki arról is szólt, hogy a Fölszállott a páván való részvétel nagy izgalmakkal járt, de szép élményekkel és jó tapasztalatokkal gazdagodtak.

A VM4K-s koncerten a Bodros zenekar vajdasági és magyarországi dalokat adott elő, köztük azokat is, amelyekkel versenyeztek. Egyebek közt moholi és sárközi népdalokat, törökkanizsai dallamokat és kólót is játszottak. Uller Botond basszprímtamburán zenélt, Pálfi Péter prímtamburán, akárcsak Apró Boglárka, de ő énekelt is, Pálfi Patrik tamburakontrán, Lévai Balázs pedig bőgőn. A zenekar tagjai visszaemlékeztek a Fölszállott a páván való szereplésükre is, mint mondták, a versenyzése mellett érdekes volt számukra az is, hogy belekóstolhattak a televíziós világba, a megmérettetés idején pedig sok ismeretségre tettek szert.