2024. április 26., péntek

A helyzethez alkalmazkodva

A Cnesában most is tanulnak

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben a legkisebbektől kezdve a felnőtteken át egészen a szépkorúakig mindenkinek szerveznek képzéseket.

Oviangol, könyvelés, számítógépes tanfolyam, ez csak néhány a sok közül, ahová be lehet iratkozni már hosszabb ideje. A járványhelyzethez alkalmazkodva az oktatásszervezőknek itt is alkalmazkodniuk kellett a helyzethez, de most, hogy visszatérhettünk a régi kerékvágásba, megint be is járnak a tanulók. Az elmúlt időszakról, a jelenről és a jövőbeli tervekről is beszélgettünk Búzás Hedvig oktatásszervezővel.

– Nekünk is alkalmazkodnunk kellett a helyzethez, és az ősszel indult tanfolyamainkat egy időre más módon kellett kiviteleznünk. Március közepén fel kellett függesztenünk a tevékenységünket, és amikor láttuk, hogy hosszabb időre kell így berendezkednünk, akkor egy közvélemény-kutatást végeztünk a hallgatóink körében. Erre azért volt szükség, hogy felmérhessük, ki tudja vállalni a tanfolyamok online folytatását, illetve a tanárok körében is megvizsgáltuk, kikértük a véleményüket, hogy mely tanfolyamokat vihetjük fel valamilyen online platformra – mondta Hedvig.

Az oviangolt nem tudták folytatni, mert módszertanilag nem volt kivitelezhető, a német- és a magyartanfolyamon részt vevők úgy döntöttek, hogy amikor a járványhelyzet engedi, ők inkább visszaülnének a padokba, viszont az iskolások boldogan tanultak online.

– Voltak olyan csoportok, amelyek végig online működtek, még a tantermi órák megtartásának engedélyezése után is. Az iskolásoknak befejeztük júniusban a tanfolyamokat, az oviangol is a végénél tart, a felnőttek angoltanfolyama a hónap végén fejeződik. Ha a helyzet engedi, az ősszel szeretnénk a magyar-, szerb-, német- és angoltanfolyamokat elindítani, továbbá a szépkorúak számítógépes alapképzését, valamint Word- és Excel-tanfolyamokat, amelyeket aktív munkakeresőknek szoktunk ajánlani, és a szabó-varró tanfolyam is újraindul, csakúgy mint a gazdasági változások könyvelésének akkreditált képzése is.

Búzás Hedvig hangsúlyozta, hogy van érdeklődés, és a kapacitásuk is megfelelő, úgyhogy bíznak benne, hogy a tevékenységüket az eddig megszokott sikerrel és eredménnyel végezhetik.