2024. április 25., csütörtök

Szerbiai zenekar amerikai sikere

Az Eyot niši fúziós jazzegyüttes 557799 című új albuma október 23-án jelenik meg, egy New Jersey-i független lemezkiadó gondozásában. Ezt megelőzően, augusztus 19-én, a lemez felvezetőjeként a Heartbeat című dalt mutatják be.

Dejan Ilijić billentyűsnek, a zenekar vezetőjének elmondása szerint a kiadóval kötött szerződéssel új mérföldkőhöz értek, a járványügyi helyzet miatt azonban egyelőre nincsenek nagy elvárásaik a koncertezéseket illetően, és főleg a lemez népszerűsítésére fókuszálnak. Egyébként a szóban forgó stúdióból csaknem minden évben kikerülnek Grammy-díjazottak, így akár az Eyot is esélyesnek számít.

Az album anyagát az Egyesült Királyságban vették fel, két kultikusnak számító stúdióban, egyik a Peter Gabriel népszerű zenész vezette Real World, a másik pedig az Abbey Road, ahol korábban egyebek közt a Pink Floyd alkotott. Az Eyot lenyűgöző albumborítóját a sajátos stílusáról ismert Alban Low londoni képzőművész készítette.

A niši zenekar 2008-ban alakult meg, és világszerte több mint húsz országban lépett fel. Mindeddig négy albumot jelentetett meg, mindegyiket külföldi kiadó által.