2024. május 10., péntek
SZABADKA KÖZTÉRI SZOBRAI (3.)

Szárits János szobra

Szabadka hamarosan három új köztéri szoborral gazdagodik. Bíró Károly egykori polgármesternek, I. Petar Karađorđević szerb királynak és Ivan Antunović katolikus püspöknek állítanak szobrot. Sorozatunkban városunk meglévő köztéri szobrait mutatjuk be.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Szárits János (Ivan Sarić) a kiváló sportember, a magyar repülés úttörője 1876. június 27-én született Szabadkán. A városházán dolgozott számtisztként, de a sportot többre becsülte a szürke hivatalnoki munkánál. Sportpályafutását kerékpározással kezdte. Ebben a sportágban lett Németország, Ausztria, Magyarország és Szerbia bajnoka, valamint számos nemzetközi versenyen vett részt, szerzett díjakat. Később áttért a motorkerékpárral való versenyzésre. A sportolásban nagy segítséget kapott Vermes Lajostól, aki palicsi villájának udvarában aszfaltozott kerékpárverseny-pályát építtetett, valamint egy kerékpárral ajándékozta meg Szárits Jánost. 1909-ben, Száritsot mint ismert kerékpárbajnokot, meghívták a párizsi kerékpárversenyre. A verseny után megtekintette Louis Blériot francia pilóta repülését, majd meg is ismerkedett vele és közelebbről is megvizsgálta repülőgépét. Szárits hazatérve egy év alatt megépítette saját 25 lóerős repülőgépét, amellyel 1910 nyarán emelkedett fel a levegőbe a műtrágyagyár melletti mezőről. Az eseményt hatalmas tömeg kísérte figyelemmel. A repülésről nem csak a helyi sajtó, de az ország valamennyi lapja beszámolt. Pestről, Bécsből és Belgrádból is érkeztek tudósítók a helyszínre. A sikeres repülés után Száritsot az emberek a vállukon hordozták körül, és úgy ünnepelték, mint az ország repülésének úttörőjét.

Szárits János 1985-ben kapott szobrot szülővárosában. A szoborállításhoz egy különleges és a repülőshöz méltó esemény adott alkalmat. Szabadka abban az évben volt házigazdája a IV. Női Vitorlázórepülő Európa Bajnokságnak. Azért, hogy a jeles sportrendezvényt méltó körülmények között tarthassák meg, az akkori városvezetés felújíttatta a belvárost, felépítette a zöld szökőkutat és a Vladimir Nador utca sarkán felállította Szárits János szobrát. Oto Logo szobrász alkotása, egy kerékpárral és egy repülőgép-propellerrel ábrázolja a kiváló sportembert. A szobrot 1985. június 30-án avatták fel a vitorlázó-Eb megnyitóünnepségének keretében. Az emlékművet Živko Bagojev vezérezredes, a Jugoszláv Repülő Szövetség elnöke leplezte le.