2024. március 28., csütörtök

Irány a rózsaszín gyógyfürdő!

Pacséron sós termálvizes tó és medence, Bácskossuthfalván wellness…

Ezt mindenkinek látni kell! Pacséron a mesterségesen kialakított tóban a víz sós és rózsaszín.

A rózsaszín gyógyvizű tó legmélyebb pontja 1,6 méter (Fotó: Gergely Árpád)

A rózsaszín gyógyvizű tó legmélyebb pontja 1,6 méter (Fotó: Gergely Árpád)

Már a látvány is megéri, hogy egyszer ellátogassunk ide, ha csak puszta szórakozásból és kíváncsiságból is. Ám a 2000 négyzetméteres tó nemcsak különleges színével vonzza ide a turistákat, hiszen kifejezetten sokrétű gyógyhatása miatt keresik fel a legtöbben. A nátrium-klorid mellett lítium, jód, bróm, kén és fluor is található a pacséri termálvízben. A vizet gyulladásos betegségek enyhítésre, ízületi, csont és légúti megbetegedésekre ajánlják. Ezenkívül enyhíti az izomhúzódások, valamint az érrendszeri megbetegedések tüneteit is, és antidepresszáns hatása is van. A látogatók szerint a bőrbetegségekre és a sérülésekre is jó, nagyon könnyen gyógyulnak a sebek, úgy, mint a tengervízben való fürdőzést követően. A víz 19,2 g ásványi anyagot tartalmaz literenként, ebből 17,2 g a sótartalom. 

Az 1400 méter mélyről feltörő 72 Celsius-fokos gyógyvizet lehűtik, és a tóban 30 fokos víz várja a látogatókat. A fürdőkomplexum 2016-ban nyílt meg, két évvel később pedig két ülőmedencés fedett résszel is bővült. Ezekben a medencékben a víz 32–36 Celsius-fokos.

A fedett medencékben 32–36 Celsius-fokos gyógyvíz van (Fotó: Gergely Árpád)

A fedett medencékben 32–36 Celsius-fokos gyógyvíz van (Fotó: Gergely Árpád)

A mintegy másfél hektáros telken elterülő fürdő és környéke tiszta, rendezett, a személyzet pedig kedves és készséges. A vendégek a bejárat előtt ingyenesen parkolhatnak. A régió legkülönlegesebb fürdőjében évek óta  nem emelték az árakat. Kifejezetten alacsony a belépőjegy ára, így nem csoda, hogy a hazai turisták mellett sokan érkeznek Magyarországról is, hogy megnézzék a pacséri csodát. A belépőjegy ára személyenként 300 dinár, a gyermekeknek 4–14 éves korig 200 dinár (négy éves kor alatt ingyenes), a családi jegy ára (két felnőtt, egy gyermek) 600 dinár vagy 800 dinár (két felnőtt, két gyermek). Mindennap 10 és 20 óra között várják ide a látogatókat. Aki 18 óra után érkezik, csak fél árat fizet (150 dinár).

A telecskai dombok lábánál, egy kis völgyben, az akácos erdő ölelésében alakították ki a fürdőhelyet. Ottjártamkor találkoztam zentai, szabadkai, zombori, verbászi és kúlai fürdőzőkkel, de magyarországi látogatók is voltak, akik azért érkeztek ide, hogy megnézzék a rózsaszín tavat. A víz színe a bróm és a jód na meg a napfény hatására változtatja színét. Ha erősebb a napfény, kifejezettebb, mélyebb a színe, borús időben meg szinte eltűnik a szín, s marad a gyógyvizek szokásos barnás árnyalata.

Leginkább a pihenni vágyók keresik fel a pacséri csodát. A fürdő területén ingyen használhatók a napozóágyak és a napernyők. A tó mellett néhány asztalt is elhelyeztek, láttam itt már sakkozni, kártyázni a fürdőzőket. Néhány játszótéri elem is van a parton, de az egész fürdő kialakítása inkább azokat célozza meg, akik pihenni érkeznek ide. Pedig jó lenne mondjuk egy-két pingpongasztal, egy-két darc elhelyezése, s ha lenne mondjuk egy röplabdapálya, a fiatalok is találnának itt szórakozási lehetőséget.

A fürdő bejáratánál található épületek stílusa megadja az alaphangulatot. A rendezett zöld felületek, kertek, a tisztaság már jelzi, hogy jó helyre érkeztünk. És később sem okoz csalódást az egyelőre még kicsinyke gyógyfürdő, hiszen a tó mellett 600 négyzetméteres alapterületű fedett részben a két ülőmedence összfelülete 200 négyzetméter. A sós gyógyvíz az egyik medencében 31-33 Celsius-fokos, a másikban pedig 32-36.

A rózsaszín tó melletti vendéglátó-ipari részlegben palacsintát, kitűnő lángost meg hasábburgonyát kínálnak, természetesen üdítő, kávé és csapolt sör is kapható, igazán kedvezményes áron.

Európában Magyarország a gyógyfürdők országa. Több mint 250 gyógyfürdője van anyaországunknak. Az elmúlt évtizedekben robbanásszerű fejlődés tapasztalható ezen a téren az országban. Nem csoda, ha mondjuk a határhoz közeli Mórahalmon, Szegeden vagy Hódmezővásárhelyen rengeteg szerbiaival találkozunk. Ezek szerint nálunk is van igény a gyógyfürdőturizmusra, csak kevés van belőlük és sokkal szerényebb a kínálatuk, mint a magyarországi fürdőhelyeké. Nem szándékozom a pacséri fürdőt összehasonlítani ezekkel, természetesen sokkal kisebb és szerényebb, de különleges és közel van. A pacséri vezetőség több alkalommal is azt nyilatkozta, hogy tervezik a bővítést. Reménykedjünk, hogy kellő látogatottságnak köszönhetően mihamarabb lesz pénz és energia a tervek megvalósítására.

Nagy előnye, hogy mindenhez közel van. Ha Zentáról indulunk el csupán 60 kilométert kell utaznunk, Zombortól 40 kilométerre helyezkedik el, Szabadkától pedig mindössze 30 kilométerre van. S az oda felé vezető út is igazi élmény. Nekem az jutott eszembe, miközben Szabadkáról Pacsérra autóztam, milyen szerencsések is vagyunk, hogy ide születtünk: hatalmas búzamezők, kukoricások nyújtózkodtak az út mentén, itt-ott egy-egy tanya. Micsoda bőség! S a végeláthatatlan rónaság! A szem szalad, semmi sem állja útját, egészen a horizontig. Egy pillanatra a világ azon részei jutottak eszembe, ahol mindez hiányzik. S ahogyan Pacséron leereszkedünk a völgybe, már a fürdő bejáratánál úgy érezhetjük, mintha egy oázisba érkeznénk: a csend és a nyugalom oázisába.

 Ha valaki többnapos kiruccanást tervezne, helyben találhat szálláslehetőséget. Több minősített vendégház is működik a településen, ezek az apartmanok hirdetőtáblákkal népszerűsítik magukat a falu több pontján, a közösségi portálokon és az internetes szállásfoglalási lehetőségek között is megtalálhatóak.  

Ha a tengerről rendszerint olívaolajjal meg fügepálinkával térünk haza, Pacséron se hagyjuk ki a vásárlást. Jófajta gyümölcspálinkát, házi kolbászt, sajtot vagy éppen tanyasi tojást is vásárolhatunk. Megéri, árban is, de minőségben még inkább.

 Aki többre vágyik, mint a sós gyógyvíz nyújtotta nyugalom, átruccanhat a 7,5 kilométerre lévő Bácskossuthfalvára, ahol a Rekreációs Központban élményfürdő várja a látogatókat. A hárommedencés, gyönyörű zöldfelületekkel tarkított és strandröplabda- meg homokfocipályákkal kiegészített fürdőhely legnépszerűbb csücske a wellnessmedence. Itt hidroágy, nyak- és hátmasszírozó, Amazonas-esőerdő és vízesések várják a látogatókat. S mivel évente mintegy 25 ezren fordulnak meg itt, a központ kínálata is bőséges: lehet itt vásárolni  hamburgert, sült kolbászt, lángost, apró sült halat és palacsintát is.

Több napot vagy egy hosszú hétvégét is eltölthetünk Pacséron meg Bácskossuthfalván. S ha már elegünk van a fürdésből, másra is vágynánk, ajánlom a zobnaticai idegenforgalmi központot. Ez a birtok egykor a Törley családé volt. Itt van a Törley család egyetlen még fellelhető épített öröksége. Most magánkézben van. A pezsgőkirály bátyja, Törley Gyula kastélya szállodaként üzemel. Az ősi park állami védelem alatt áll. Itt van Vajdaság egyetlen lovasmúzeuma is. A Törley család több mint 200 évvel ezelőtt honosította itt meg a lótenyésztést. A közgazdász Törley Gyula angol telivér kancákat vásárolt és arab ménekkel pároztatta őket. Az így kitenyésztett arab félvéreket külön vajdasági fajtaként tartják számon. 1960 és 1980 között a zobnaticai ménes lovai uralták a jugoszláv lóversenypályákat. 1990-től azonban megszűntek itt a versenyek. A Vajdasági Vágta szervezői hozták vissza a lovassportot erre a pályára.

Ha turistaként érkezünk ide, lehetőség van fiákerrel tenni egy körutat a gyönyörű birtokon, bejárni a ménest, ahol most is körülbelül 100 lovat nevelnek, de lovagolhat is az, akinek ehhez van kedve, a zobnaticai tavon lehet vízibiciklizni, vagy sporthorgászni, meglátogatható Vajdaság egyetlen lovasmúzeuma. Kellemes sétát lehet tenni az igazán szép környezetben. A 150 éves fák között, a tóparton... Ha megéheznénk, a helyi Jadran szálloda és étterem balkáni és európai gasztronómiai kínálatából válogathatunk.

Érdemes kirándulni vagy több napot is eltölteni Pacséron és Bácskossuthfalván és útba ejteni Andrásnépét is. Mindenhol különleges élmény vár a látogatóra.

Nyitókép: A rózsaszín gyógyvizű tó legmélyebb pontja 1,6 méter (Fotó: Gergely Árpád)