2024. április 19., péntek

Házépítés és hackerüldözés

A szabadkai Logiscool táborai gazdag programot nyújtanak a résztvevőknek

A szabadkai Logiscoolban június 22-e óta tartanak nyári táborokat. A héten a Minecraft Classic és Programozó „hacker” tábor van soron, amelyekben 7–8 éves gyermekek veszek részt. Ezenkívül lesz még Minecraft Design és Video production (videóvágás) tábor is.

A Minecraft a gyerekek kedvence (Fotó: Szalma Brigitta)

A Minecraft a gyerekek kedvence (Fotó: Szalma Brigitta)

– Ezen a héten Minecraft Classic táborunk van, amely a Mincraft világába kalauzolja a gyerekeket, és logikai feladatok elé állítja őket. Kisebb mérnöki feladatok is várnak rájuk, például házat kell építeni és berendezni egészen olyan részletekbe menően, hogy meg kell oldaniuk a ház víz- és áramellátását. A másik táborunk a Hackertábor. A tábor tematikáját egy szabadulószobához hasonlítanám. A történet szerint egy gonosz hackerscsapat megtámadta a YouTube-ot. Le akarják törölni róla az összes videót. A mi hackercsapatunknak kell megállítani őket. Mindennap feladatokat kapnak, kódokat kell fejteniük. Amikor ezek megvannak, akkor meg tudják akadályozni a videók eltávolítását. Emellett hétfőn gamerbajnokságot szerveztünk. A Valorant nevű játékot játszották a gyerekek. Ez ma az egyik legnépszerűbb játék. Kedden a Jumanjiban voltunk bowlingozni – egy bowlingbajnokságot szerveztünk. A szerdai napot a Szabadkai Városi Múzeumban töltöttük. Megismerhettük a gramofonok történetét és a természetrajzi kiállítást is megnéztük. A csütörtöki nap a játékról szól, úgyhogy délután a gyerekeket Star Wars-os kihívásokkal várjuk. A pénteki napot gálával zárjuk, amikor kihirdetjük a győzteseket és átadjuk az okleveleket. A gyerekek egész héten pontokat gyűjtenek, különböző feladatokat oldanak meg. Csapatokra vannak osztva, és ennek megfelelően az utolsó nap díjazzuk őket – tudtuk meg Rózsa Zsombortól, a Logiscool ügyvezetőjétől.

Először a Minecraft Classic tábor résztvevőit kérdeztük. Máté egészen Budapestről érkezett a táborba. Édesanyja ajánlására választotta ezt a programot. Örül neki, hogy a táborban megtanulta, hogyan kell a Minecraftben építeni, rendszereket alakítani. Máskor is szívesen eljön, mert nagyon élvezi a programokat. Filip azért jött a táborba, mert szereti a Minecraftot és szeretne új dolgokat tanulni. Úgy gondolja, hogy ez sikerült is neki. A délelőtti oktatáson kívüli, délutáni programok is tetszenek neki. Érdekli a programozás világa, ezért ha felnő, ilyesmivel szeretne foglalkozni. Mihajlo a barátjától szerzett tudomást a táborról. Sok jó dolgot tanult ezekben a napokban. Szeret építeni és tervezni, ezért is tetszik neki a foglalkozás. Ő is programozóként képzeli el a jövőjét, és máskor is szívesen eljönne a táborba.

Dario, Leon és Matija a hackertábor csapatát erősítik. Jól érzik magukat. Tetszett nekik a bowlingozás és a múzeum. Dario azért jelentkezett, mert érdekesnek találta a programot. Elmondta, hogy a táborban meg fogják menteni a világot a hackerektől, akik feltörték a YouTube-ot. Leon azért jött el, mert szerinte ez egy jó program a nyári szünidőre. Látta, hogy nyolcéves gyerekek is jöhetnek a táborba, és úgy gondolta, hogy biztos jól fogja érezni magát. Matija is azért választotta ezt a tábort, mert tetszett neki a program. A fiúkat is érdekli a programozás, ezért örömmel jönnének jövő nyáron is.

A zentai Logiscoolban július 13-án kezdődnek a táborok. Elsőként a Videoproduction tábort rendezik meg, majd július 27-étől a Minecraft Design tábor kerül sorra. A szervezők várják az érdeklődők jelentkezését.