2024. március 29., péntek

Megújul Piros

Javában zajlanak az Új helyek – Mikrogranting pályázat projektumai

 Az Új helyek – Mikrogranting elnevezésű, önkormányzati versenypályázat megvalósítása folyamatban van, melyet az Újvidék 2021– Európa Kulturális Fővárosa projektegyüttes keretében hirdettek meg.

Fotó: Dancsó Áron

Fotó: Dancsó Áron

A program lehetőséget ad a polgároknak arra, hogy saját maguk tervezzék meg azokat a köztereket, találkozási pontokat, amelyek életkörnyezetüket alkotják. Eddig Újvidéken már négy, közös munkaakció valósult meg, ezekben a civil szervezetek a helyi közösséggel szocializálódtak, önkéntesek új közterek kialakításán dolgoztak.

– Úgy gondolom, hogy ez a pályázat innovációkat hoz, és hozzájárul városunk és a peremvárosi falvaink megszépítéséhez. A civil szervezetek tagjai a helyszínen vannak, kapcsolatba lépnek a helyi közösséggel, és megbeszélik a lakókkal azt, hogy mi az, amire szükségük van, és milyen módon segíthetnének terveik magvalósításában – mondta Jovana Jarić, a Multidiszciplináris kutatási központ munkatársa.

Tegnap Pirosra látogattak a civil szervezetek munkatársai. A Mikrogranting pályázatra az Egység focicsapata jelentkezett. Marko Jovanović klubelnök elmondta, hogy a pirosi polgárok új padokat igényeltek.

– Az volt célunk ezzel a pályázattal, hogy a focipálya melletti közteret rendbe hozzuk. Ide gyerekek és felnőttek is szívesen jönnek, és aktívan tölthetik el a szabadidejüket. Ezenfelül javában zajlik egy új focipálya létrehozása, a következő években pedig új óvodát és iskolát is terveznek építeni a pálya melletti területen. Szeretnénk, ha Pirosnak lenne egy központi tere, ilyen jellegű pontja eddig még nem volt a falunknak – közölte Jovanović.