2024. április 19., péntek

Szabadon utazhatunk az EU-ba

Július 1-jétől, azaz holnaptól szerb útlevéllel is szabadon utazhat bárki az Európai Unió országaiba. Ezt az EU Tanácsa hagyta jóvá tegnap az alapján a 14 országot felölelő lista alapján, amelyet már korábban beterjesztettek. A beutazást és az uniós állam határain belüli szabad mozgást lehetővé tevő jegyzéket kéthetente felülvizsgálják, de szükség esetén előbb is. Ha a járványügyi mutatók rosszabbodnak, a most „zöld listára” tett országok bármelyikével szemben újból korlátozó intézkedéseket foganatosíthatnak.

A fő kritérium, hogy a 100 ezer lakosra jutó új fertőzöttek száma a vizsgált 14 napos időszakban az uniós átlag közelében vagy alatta maradjon. Ez az EU-ban a június 15-ei adatok alapján 16 volt, ami 100 ezer lakosra 16 új koronavírus-fertőzött.

Szerbia és Montenegró mellett Algéria, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia és Uruguay polgárai is szabadon az Unió területére léphetnek, az Egyesült Államok, Brazília és Oroszország polgárai azonban nem. Kína is a kedvezményezett jegyzéken szerepel, de állampolgárai csak akkor utazhatnak be az EU-ba, ha Peking is feloldja az uniós polgárokra érvényes korlátozásokat.

A brüsszeli testület előtt Prága már jelezte, hogy Csehország szűkített lista alapján, azaz nyolc ország, köztük a szerb állampolgárok előtt is megnyitja mától a határait, belépéskor sem negatív teszt sem elkülönülés nem lesz kötelező. Zágráb szintúgy a korábban hozott korlátozás feloldását fontolgtja, így – bár az uniós listán nincs rajta – Horvátországba – ha Zágráb is nyitás mellett dönt – a szerbiai és montenegrói állampolgárok mellett Bosznia-Hercegovina polgárai is szabadon beléphetnek majd.

Az EU által most foganatosított utazási liberalizáció jogilag nem kötelező érvényű, lévén valamennyi tagállam határigazgatási eljárásairól önállóan dönt.