2024. április 26., péntek

Ki nyer ma?

Kapcsolódó kommentár

A társasjátékozás remek időtöltés, a családtagokkal, barátokkal való közös játék tökéletes módja az otthoni szórakozásnak. De nem csupán otthon játszhatunk, léteznek társasjátékos klubok és bárok is, ahol a hobbijátékostól kezdve a hardcore gamerig bárki hódolhat szenvedélyének.

És hogy mióta szeretünk játszani? Ősidők óta. Az első táblajáték, amelyet felfedezői Royal Game of Ur-ra kereszteltek el, az egyiptomi királysírokból került elő. Az i.e. 2600–2400 körüli időkből származó, dobókockás szerencsejátékot ketten játszhatták. Ugyancsak az ókornak köszönhetjük a ma is népszerű, indiai eredetű sakkot, a malom elődjének tekinthető szomáliai Shaxot, a kínai Gót és Mahjongot, a maják által feltalált Maya Kalahát. Mindezeket ma is játsszák szerte a világon, az eredetihez közeli vagy az idők során módosult változatban.

HETI KÖRKÉRDÉSÜNK

Szokott-e társasjátékot játszani?
• Gyakran: 26 (20%)
• Néha.: 76 (58%)
• Soha: 29 (22%)

Szavazatok száma: 131

A www.magyarszo.rs olvasóinak szavazatai alapján.

A társasjáték modern kori történetének kezdete a XVII–XVIII. századra tehető, az amerikai telepesek fő szórakozásának számított például a bowling vagy a dáma. A XIX. században váltak a gyermekek mindennapjainak részévé, és ekkor jelentek meg a piacon a kereskedelmi céllal készülő, kézzel festett társasjátékok is. Nagyot lendített a termelésen a nyomtatás korszerűsödése, a kromolitográfia megjelenése. Ennek az eljárásnak a lényege, hogy kő-, cink- vagy alumíniumlapra krétával vagy zsíros tussal viszik fel a színeket, úgy, hogy mindegyikhez külön lemezt használnak, az egyes színeket pedig egymásra nyomtatják.

A társasjátékok nagyrészt vallási tartalmúak voltak, ám az 1860-ban megjelent Az élet játéka már arra ösztönözte a játékosokat, hogy minél több iskolát végezzenek el, és gazdagodjanak meg. Ennek a játéknak akkora sikere volt, hogy a megjelenési évében 40 ezer darabot adtak el belőle. 1935-ben jelent meg a Monopoly, amely napjainkban is töretlen népszerűségnek örvend, majd ezt követte a mára már ikonikussá vált Rizikó, Scrabble és az Activity. A társasjátékoknak számos válfaja alakult ki a stratégiai játékoktól a kártyajátékokon át a szerencsejátékokig.

Magyarországon az első játék az 1928-ban megjelent Capitaly volt, ez után látott napvilágot a sokak kedvencének számító Gazdálkodj okosan, a Takarékoskodj vagy a Police 07.

A társasjátékozás manapság reneszánszát éli, az internet és a virtuális játékok elterjedése ellenére sem veszített fényéből, minden évben 200–300 új játék kerül piacra. Az újkori játékőrület Németországban, a Catan telepeseivel tört ki 1995-ben, és azóta is tart. Essenben játék-expo, Év játéka díj támogatja az eladásokat. Ezt a díjat 1979 óta minden évben egy szakmai zsűri adományozza a legjobb társasjátéknak.

A jelek szerint a társasjáték sohasem fog kimenni a divatból, fontosságát mi sem jelzi jobban, mint az, hogy egy külön tudományág is foglalkozik vele: a ludológia. Ami viszont az évek alatt mit sem változik: ugyanolyan dühösek vagyunk, ha veszítünk, mint tízévesen.

Ezt magam is igazolhatom. Sokáig egyetlen unoka voltam, így testvér híján a szüleimmel vagy a nagyszüleimmel játszottam. Mivel minden alkalommal, amikor kikaptam, könnyeket hullajtottam, az Ember, ne mérgelődj-et átkeresztelték Zsuzsi, ne sírjra. Annyira nem szerettem veszíteni, hogy amikor nagyanyámmal Gazdálkodj okosant játszottunk, kitaláltam, hogy az utolsó lépésnél fogjuk meg egymás kezét, és egyszerre lépjünk, így döntetlen lesz az eredmény. Amikor meg a nagymamámmal Fekete Pétereztünk, mindig én nyertem, mert Péter hátoldala kissé megsárgult a többi laphoz képest. Én láttam az árnyalatnyi különbséget, nagymama pedig még szemüveggel sem.

Már régen nem játszottunk, de nincs kizárva, hogy ismét elővesszük a Kérdezz – Feleleket vagy a Régmúlt idők játékát. De magamat ismerve, előfordulhat, hogy a játék hevében ismét repülnek majd a játékpengők...