2024. április 26., péntek

Tömegközlekedés csak védőmaszkkal

Új intézkedéseket hozott a járványügyi válságstáb – Tilos a kórházi betegek látogatása

Kötelezővé tette a védőmaszk használatát a szerbiai járványügyi válságstáb mai ülésén, a döntést azonnal jóváhagyta a kormány is. Kötelezővé tették a szájmaszk viselését a tömegközlekedési járművekben, a zárt térben pedig javasolják annak használatát. Az ajánlás szerint a polgároknak nem lesz kötelező a sebészmaszk vásárlása, használhatnak mosható és többször felhasználható pamut szájmaszkokat, arcmaszkokat is a buszokban, vonatokon.

Nišben állítólag egyre többen ismét maszkokban járnak (Fotó: Beta)

Nišben állítólag egyre többen ismét maszkokban járnak (Fotó: Beta)

Védőmaszk hiányában tilos lesz a polgárokat felengedni a tömegközlekedési járatokra – áll a válságstáb meghagyásában. Emellett a postahivatalokban, bankokban, közintézményekben, bevásárlóhelyeken mindenképp ajánlott a maszk viselése.

Döntés született ma arról is, hogy két központi COVID–19 kórházat alakítanak ki, ez Belgrádban a Klinikai Központ Bežanijska kosa épülete, illetve Nišben a Klinikai Központ tüdőgondozó kórháza lesz.

Dr. Srđa Janković, a válságstáb tagja újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy bírságok kirovásáról nem határoztak, megállapították, hogy a büntetőpolitika nem jelent megoldást a jelenlegi helyzetre, ehelyett inkább az emberek tudatára szeretnének hatni. Az egyedüli megszorítás egyelőre az, hogy maszk nélkül nem lehet buszra szállni.

A szabadtéri összejöveteleket illetően nincs továbbra sem változás. A távolságtartást továbbra is fontosnak tartják. Nincs korlátozás az összejövetelek száma tekintetében. A zárt körű összejövetelek esetében az 500-as határ maradt érvényben.

A válságtörzs ülésén döntés született arról, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a továbbiakig látogatási tilalmat vezetnek be a szerbiai kórházakban.

Az elmúlt 24 órában egyébként 6025 vérmintát teszteltek, 102 személynél mutatták ki a Sars-Cov–2 vírus jelenlétét. Ebben az időszakban egy beteg elhunyt a fertőzés szövődményeinek következtében, ezzel 263-ra növekedett a koronavírus áldozatainak száma. Jelenleg 775 az aktív COVID–19 megbetegedéseknek a száma, a betegek közül 19-en lélegeztetőgépen vannak.

Eddig összesen 351.285 koronavírustesztet végeztek el, összesen 13.092 főnél mutatták ki a fertőzést.

Jelenleg Belgrádban, Novi Pazarban, Tutinban vannak a legnagyobb gondok a járványhelyzet miatt – jelentette ki a nap folyamán dr. Branislav Tiodorović epidemiológus.