2024. április 19., péntek
KRITIKA

CoD külső nézetből

Tyler Rake: A kimenekítés, amerikai akciófilm, 116 perc, 2020

Egy mozirajongónak a koronavírus-járvány valóságos istencsapása. Ott van a tévé a maga többszörösen ismételt öreg, sokszor B kategóriás filmjeivel, vagy az ember befizet egy streaming szolgáltatóra, ami nálunk az HBO GO-t és a Netflixet fedi, vagy van egy kevésbé legális lehetőség, amire senkit sem biztathatunk. Az HBO-nál – bár olcsóbb, de a kínálata gyérebb – általában pár hónappal a premier után a filmek többsége bekerül egy időre a virtuális videotékába. A Netflix egy picivel drágább, de sokkal nagyobb a kínálata (bár ez országonként változó), és nem csak egy bizonyos ideig érhető el egy adott film. Mindkét szolgáltatónak vannak saját gyártású filmjei is, de ez utóbbi sokkal bevállalósabb, sokkal érdekfeszítőbb „mozikat” csinál. Példaként csak két filmet említek. Az egyik Alex Garland Expedíciója (Annihilation), amit ugyan a Paramounttal közösen készítettek, de streaming szolgáltató miatt az észak-amerikai és a kínai mozik kivételével más nem vetítette le nagy vásznon. A másik Martin Scorsese legújabb mesterműve Az ír, amit egyetlen stúdiós sem mert bevállalni. Mindkettőért kár, élvezetesek lettek volna moziban, hiába van ugyanis valakinek a nappalijában 40 vagy 50 inch képátmérőjű tévéje, az élmény korántsem lesz ugyanaz.

A kaszkadőrből rendezővé lett Sam Hargrave első filmje, a Tyler Rake: A kimenekítés (Extraction) is a Netflixen jelent meg, és széles vászonért kiált. Sam Hargrave régóta mozog filmes berkekben, habár ő a „láthatatlan” szakemberek közé tartozik. Olyan filmekben volt kaszkadőr-koordinátor, mint az Atomszőke, az Öngyilkos osztag vagy a Marvel-filmek színe-java, személyesen pedig Chris Evans és Hugh Jackman kaszkadőre is volt. A film producerei között megtaláljuk a Russo testvéreket, akik két Amerika Kapitány- és két Bosszúállók-filmért is feleltek, sőt A kimenekítés alapját a Ciudad című képregény adja, amelynek Joe Russo a társszerzője, és a forgatókönyvet is ő adaptálta. A film egy ízig-vérig akciófilm, nem kell csalódnunk az egykori kaszkadőrben, ha akcióról van szó, de néha azt éreztem, mintha sok lenne, és ezért felemás érzéseket keltett bennem. De menjünk sorjában.

A történet ék egyszerű: a sokat látott zsoldos, Tyler Rake (Chris Hemsworth – Bosszúállók: Végjáték, Húzós éjszaka az El Royal-ban, Thor) küldetése a túlélésért folyó versenyfutássá válik, amikor Bangladesben egy drogbáró elrabolt fiát (Rudhraksh Jaiswal) kell megmentenie egy másik veszélyes bűnbanda kezei közül. Kettejük dinamikája élvezetes, Hemsworth, bár vicces szerepekben hozza a legjobb formáját, hiteles a kiégett zsoldos szerepében is, igaz, korántsem lubickol a szerepében úgy, mint például a Thor: Ragnarökben teszi, amit tennie kell. Fegyvert fog, és lő. És itt ki is fullad az egész, a film nem tudja kihasználni Hemsworth képességeit, a szerep túlságosan kétdimenziós. Vele szemben az ellenfeléül választott boolywoodi sztár, Randeep Hooda által megformált Saju karaktere sokkal mélyebb, és az indiai színész láthatóan többet is hoz ki a szerepéből.

A film nem akar több lenni, mint ami: egy véres, naturalisztikus, pörgős tempójú akciófilm. A jelenetek jól kidolgozottak, a fényképezés pazar, a helyszín (India) pedig jó választás. Megvannak a kötelező fordulatok, és az első puskalövéstől az utolsóig tartja a feszültséget. És itt bicsaklik meg egy picit a film, hiszen szinte két órán keresztül egy folyamatos harcban veszünk részt. Hullanak az arctalan ellenfelek, és haladunk előre. Olyan érzésem volt a film alatt, mintha Call of Duty (CoD) videojátékot játszottam volna: pörgős és véres. Csak nem belső, hanem külső nézetből. Csakhogy itt nincs meg a Feláldozhatókban látott, nyolcvanas évekbeli maszkulin akciófilmek bájossága, sem a John Wick sorozat hűvös eleganciája. A Tyler Rake: A kimenekítés egyáltalán nem rossz film, de egy pici odafigyeléssel, szünetek beiktatásával és Hemsworth színészi képességeinek kiaknázásával sokkal jobb lehetett volna. Így marad egy pörgős akciófilmnek, egy külső nézeti CoD-nak.

__________________________________________________________

Rendező: Sam Hargrave
Szövegíró: Joe Russo
Producer: Chris Hemsworth, Anthony Russo, Joe Russo, Peter Schwerin
Zene: Alex Belcher, Henry Jackman
Operatőr: Newton Thomas Sigel
Vágó: Ruthie Aslan, Peter B. Ellis
Szereplők: Chris Hemsworth, David Harbour, Golshifteh Farahani, Derek Luke, Pankaj Tripathi, Randeep Hooda, Marc Donato, Hays Wellford, Geetanjali Thapa, Prashant Narayanan, Chris Jai Alex