2024. április 29., hétfő
VÍZILABDA

Legyen Benedek Aréna!

Benedek Tibor Arénára nevezné át a Duna Arénát több sportszerkesztőség. Az Origo, a Magyar Nemzet, a Nemzeti Sport és a Hír TV sportszerkesztői közösen azt kezdeményezik, hogy a csütörtökön elhunyt Benedek Tibor nevét vegye fel a 2017-es vizes világbajnokságra épített Duna Aréna.

A Nemzeti Sport közleménye szerint a háromszoros olimpiai bajnok a legtöbb magyar olimpiai bajnokkal büszkélkedő sportág, a vízilabda egyik legnagyobb egyénisége volt. Megérdemli az emléke, hogy méltóképpen tisztelegjünk előtte. A csütörtök esti mécsesgyújtás a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, Benedek Tibor második otthona előtt ilyen tisztelgés volt. Ezrek zarándokoltak el a hajnalban elhunyt háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó portréjához. A sor vége a Margit hídnál kanyargott. A nagyrészt spontán esemény a szervezők szándékától függetlenül önálló életre kelt, nemzetegyesítő aktussá nemesedett” – áll többek között a levélben.

Az ügyben Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke is megszólalt, aki támogatja a kezdeményezést. (MTI)

Vico tesztje pozitív

Pozitív eredményt hozott a szerb vízilabda-válogatottal Belgrádban edzőtáborozó Nemanja Vico koronavírustesztje, így az eredményre való tekintettel a nemzeti együttes felfüggesztette a munkát.

Két héttel ezelőtt Vico már átesett egy teszten, akkor negatív volt. A múlt héten felszökött a láza, napokon át nem javult az állapota, de a teszt akkor is negatív eredményt mutatott. A láz nem szűnt, így további vizsgálatokat végeztettünk, csütörtökön érkezett meg a PCR-teszt eredménye, amely igazolta a fertőzöttséget. Szerencsére az utóbbi napokban Vico rendbe jött, nincs láza, jól érzi magát. 14 napos házi karantén vár rá” – mondta pénteken a válogatott orvosa, dr. Ivan Marjanović.

A szerb csapat hetekkel ezelőtt kezdte meg közös felkészülését a Košutnjakon, a szigorítások mellett az időjárás is hátráltatta őket, nehezen tudtak edzeni. A kialakult helyzet miatt az edzőtábort felfüggesztették, a napokban minden résztvevőt tesztelnek.

Lesz II. liga

A múlt héten a Szerbiai Vízilabda-szövetség (VSS) képviselői az érdekelt klubok elöljáróival egyeztetve úgy határoztak, egyelőre nincs akadálya a II. liga lebonyolításának, így ha a járványhelyzet a továbbiakban is lehetőséget nyújt rá, megszervezik a sorozatot. A jelen állás szerint a résztvevőket idén is északi, illetve déli csoportba osztják, előbbibe 4 (a zombori Polet, a Zenta, a Vračar és a šabaci Sava), míg utóbbiba 5 (a Kraljevo, a Vrnjačka Banja-i Goč, a Paraćin, a leskovaci Vidra és a Požarevac) csapat kerül. A bajnokság mindössze három tornából, illetve hétvégéből áll majd, az első kettőn kerül sor a csoportküzdelmekre, míg a harmadikon a négyes döntőt rendezik majd meg.