2021. június 15., kedd

Helló, Kanizsa!

Magyarkanizsa községben a turizmusfejlesztés éveit élik

A Baráthok kútja is csalogató a megnyugvásra vágyóknak
A Baráthok kútja is csalogató a megnyugvásra vágyóknak

Látnivalókban, természeti kincsekben és épített örökségekben bővelkedik Magyarkanizsa község, melynek vezetősége az idegenforgalomra kívánja helyezni a hangsúlyt a mában, de az elkövetkezendőkben is. Teszi ezt úgy – ahogy Fejsztámer Róbert polgármester fogalmazott –, hogy „egy marketingernyő alá” tömöríti a tettrekész embereket és a fellelhető szolgáltatásokat is. A község tizenhárom települése mindegyikének van olyan kínálata, ami felcsigázhatja a távolabbról érkezők érdeklődését, de a közelben élők is mindig találhatnak maguknak a térségben olyan helyet, látnivalót, kikapcsolódást nyújtó vagy megnyugvással kecsegtető szegletet, amiért érdemes bejárni a környéket. A nemrégiben létrehozott Helló, Kanizsa! projektum egybegyűjti azokat az információkat, melyeket felkeresve akár a turista, akár a közelben élő könnyebben tájékozódhat arról, milyen lehetőségek várják a községbe látogatva. Az önkormányzat turisztikai szakmunkatársa, Bodnár Ivett bővebben bemutatta a tevékenységüket.

Kik állnak a Helló, Kanizsa! elnevezésű új kezdeményezés mögött?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, látva a község idegenforgalmában tevékenykedők törekvéseit és a kínálat egységesítésének hiányosságait, önkormányzati, azon belül polgármesteri kezdeményezésre indult el a Hello, Kanizsa! projektum, amely mögött egy több területen is szakmai tapasztalattal rendelkező csapat áll, idegenforgalmi, marketing és értékesítési szegmensekben egyaránt.

Milyen munka előzte meg az oldal létrejöttét?

– Kutatások, elemzések előzték meg a teljes projektum elindulását a szolgáltatók és felhasználók bevonásával, jövőképük és az általuk meghatározott esetleges hiányosságok felmérésével.

Bodnár Ivett
Bodnár Ivett

Hogyan tudják népszerűsíteni a községet akkor, amikor sokan másfelé veszik az irányt, távolabbi helyeket célozva meg?

Úgy gondolom, hogy egy térség népszerűsítése során elsődleges cél, hogy a mai modern világ igényeinek megfelelően jelenjenek meg értékei, programjai a közkedvelt és gyakran használt platformokon. Fontosnak tartom, hogy folyamatosan és minél gyakrabban jelenjen meg az utazni vágyók előtt, hogy mi minden található a térségünkben, s mindez egy fiatalos és modern köntösbe öltöztetve. E cél elérése érdekében igyekszünk folyamatosan jelen lenni a közösségi médiában programcsomagokkal, rendezvényeink és értékeink hirdetésével.

Elsősorban kiknek hozták létre ezt az oldalt, kik képezik a célközönséget mint bevonzandó turisták?

Magyarkanizsa szeretné megismertetni történelmi és természeti kincsekben gazdag vidékét, és az idegenforgalmi szolgáltatások mellett a jövőben a helyi magyar emlékek felelevenítésére is hangsúlyt helyezne, megcélozva ezzel mind a magyarországi, mind pedig a szerbiai utazókat.

Hogyan zajlik most a munka, milyen fázisban van?

Ahhoz, hogy modern és lendületes köntösbe öltöztessük az idegenforgalmi kínálatunkat, képileg és tartalmilag is meg kell újulnunk. Új grafikai arculatot kapott a térség, amely nemcsak egy új Hello, Kanizsa! logót takar, hanem új kreatív elemeket, új arculatot az ajándéktárgyaknak, és hamarosan turistatérképpel is gazdagodunk. A hellokanjiza.rs weboldal is elkészült, a tartalmán folyamatosan munkálkodunk, de már elérhető az érdeklődők számára. Mindemellett a közösségi média menedzsmentje is folyamatosan zajlik, valamint egy klasszikus médiakampány is, amely aktív megjelenéseket generál az internetes oldalakon mind Szerbiában, mind Magyarországon.

Vajdaság legjobb kávézója címet is elnyerte az Art Café (Fotó: Magyarkanizsa önkormányzata)
Vajdaság legjobb kávézója címet is elnyerte az Art Café (Fotó: Magyarkanizsa önkormányzata)

Elkészült az imázsfilm is, mely a szolgáltatóink számára már látható volt, de a célközönség számára a teljes projekt elkészülte után tesszük elérhetővé, hogy egységes képet kapjanak a Hello, Kanizsa! programról. Ezenkívül több influencer együttműködés is a projektum része, ami hamarosan látható lesz a különböző internetes platformokon. A csomagajánlataink azonban már elérhetőek a magyarországi turisták számára. Olyan egységes szervezeti és marketingszolgáltatás ez, amire a turisztikai szereplőknek volt igényük, viszont egyiküknek sem volt meg a megfelelő szakmai és anyagi háttere.

Milyen idegenforgalmi kínálattal büszkélkedik Magyarkanizsa, amiért feltétlenül érdemes ide látogatni, ahol a csend a jellemző. Régi elnevezése kapcsán a csönd városaként emlegetik, ez előny vagy hátrány?

Ha Magyarkanizsán a Tiszát említjük, a vajdasági embernek először a tiszavirágzás jut eszébe, mely természeti csoda minden év júniusában Magyarkanizsára csalogatja a természetbarátokat. Emellett méltán híres a szépen gondozott folyópartjáról, ahol a látogatókat jól felszerelt strand, játszótér, felújított gyermekmedence, valamint autós kemping is várja. Ezenkívül számos, évről évre ismétlődő rendezvénnyel büszkélkedhetünk, ilyen a nagymúltú Szent István-nap és újkenyérünnep, a Kanizsai Írótábor, az oromi Malomfesztivál, a Nemzetek Főzőversenye Kispiacon, a Horgosi Szüreti Napok és sok más, színvonalas rendezvény, melyekre mindig szeretettel és házigazdához méltó fogadtatással várják vendégeiket és látogatóikat a szervezők.

 A városon kívül a településeket is bekapcsolták a programba. Melyek azok a kínálatok, amelyekkel a községbeli falvak büszkélkednek?

A község látnivalóihoz tartoznak
A község látnivalóihoz tartoznak

Mind a 13 településünk kínál érdekességeket és különlegességeket a látogatói számára. A falusi turizmus a multikulturális közösség értékeit teszi elérhetővé. Gondolok itt a tájházakra és emlékházakra, illetve gasztronómiai kalandozásokra is. Látogatásaik során a vendégek a magyar és a szerb–líkai hagyományokkal ismerkedhetnek meg.

Milyen fejlesztések vannak folyamatban, amik vonzóak lehetnek a közeljövőben?

Magyarkanizsa önkormányzata folyamatosan igyekszik ösztönözni az idegenforgalmi kínálat bővítését, és fenntartani a meglévő értékeinket. Az idén az Idegenforgalmi Minisztérium támogatásával a Tisza-parti körpadok teljes felújítása, modern árnyékolók elhelyezése valósul meg, megújult köntösbe öltöztetve a magyarkanizsai strandot.

Mi az a meggyőző erő, ami az önök munkáját is meghatározó elemként, megjegyzendő mondatokként Magyarkanizsa községbe vonzza?

– Az „Éld át és megérted….Megérint Kanizsa” jelmondat remek kifejezése annak, hogy ahhoz, hogy megfejtsük és megértsük, miről is beszélnek a helyiek és mi mindent kínál a település, hogy mit értünk vendégszerető emberek és legendák alatt, helybe kell jönni és megélni.