2024. április 26., péntek

Ismertek az ellenfelek

Nyilvánosságra hozták annak a 24 csapatnak a listáját, amelyek a következő Eurokupa-szezonban szerepelni fognak. Az egyetlen szerb résztvevő a Partizan lesz, a regionális ABA-ligából még a horvát–szlovén Cedevita Olimpija, valamint a montenegrói Budućnost lesz ott. A névsor a tavalyi évhez képest meggyengült, miután a Galatasaray, a Darüşşafaka, a Limoges, a Bilbao és a Rytas is átigazolt a nemzetközi szövetség (FIBA) Bajnokok Ligája-sorozatába. Az új idény szeptember 30-án kezdődik.

A 2020/21-es Eurokupa-szezon csapatai: Monaco, Bahçeşehir, Budućnost, Cedevita Olimpija, Frankfurt, Bursaspor, Brescia, Gran Canaria, Bourges, Badalona, Lietkabelis, Kubany, Maccabi Rishon, Metropolitans 92, Andorra, Nanterre, Partizan, Promitheas, Ulm, Venezia, Antwerp, Malaga, UNICS, Bologna.

A tervezett forgatókönyvet felülírhatja, ha a Panathinaikosz tényleg távozik az Euroligából, hiszen akkor az Eurokupából kéne pótolni a görögök helyét a legrangosabb tornán.

„A Panathinaikosz tudja a dolgát”

Megszólalt a Panathinaikosz ügye kapcsán Jordi Bertomeu, az Euroliga vezérigazgatója. A görögök kilépési szándékának apropóján a spanyol vezető elmondta, már regisztrálták őket a következő szezonra, ahogyan a többi 10 A licences klubot is. „Nem tudom, miért gondolkoznak így, nem igaz, amit állítanak. Ha tényleg menni akarnak, tudják, mi a dolguk – utalt az állítólag tízmillió eurós kártérítési összegre Bertomeu. – Szerencsére sok nagy klub akar az Euroligában játszani. A Panathinakosz is velünk van még a hagyománya, történelme és szurkolói miatt” – tette még hozzá.

A lányok elkezdték

Megérkezett zlatibori edzőtáborába a szerb női kosárlabda-válogatott. Marina Maljković szövetségi kapitány két csoporttal utazott el, a rutinosabbak a soron következő nagy versenyekre készülnek, a fiatalabbak pedig most kezdik majd megismerni a válogatottban való részvételt. „11 nap kemény munka vár ránk, itt, ahol otthon érezzük magunkat. Annyiban más ez a felkészülés, hogy a nyáron még nincsenek versenyeink, ezért a fiatalokat is megpróbáljuk beépíteni a csapatba, hogy teljesen összeszokjunk” – mondta Maljković a Szerbiai Kosárlabda-szövetség (KSS) honlapjának.

„Ha James játszana, játszunk”

Miután a járvány és az országos tüntetések miatt egyet nem értés alakult ki az NBA-játékosok körében annak kapcsán, hogy kell-e folytatni a szezont, hangot kapott az az oldal is, amely a játék mellett teszi le a voksát. Patrick Beverley, a bajnokesélyes Los Angeles Clippers irányítója Twitter-üzenetben jelezte, a liga jelenlegi legnagyobbjának, LeBron Jamesnek a szava valószínűleg mindenkinél nagyobb súllyal esik majd a latba, ha végső döntést kell hozni. „Kosarasok, mindenki mondjon, amit akar, de ha James Király játszana, mi is játszunk” – fogalmazott Beverley a városi rivális szupersztárjával kapcsolatban.

Bár a tüntetéseket egyébként támogató James még nem szólalt meg a konkrét újraindítási tervek kapcsán, az NBA berkeiből egyöntetűen olyan hírek érkeznek, amelyek szerint a klasszis a folytatás mellett van, ami logikus annak fényében, hogy a Lakers veteránja idén 35 éves. Az alapszakasz megszakításakor a taviak vezették a nyugati főcsoportot, csak a keleti első Milwaukeenak volt jobb mérlege, de a rájátszásban a szakértők többsége a Los Angeles-i gárdát tartotta a fő favoritnak.