2024. április 24., szerda

A 2025-ben záruló tervidőszak végére a bérátlag 900, a nyugdíjátlag 400 euró lesz

Szerbia bizonyította, hogy megbízható, stabil, a beruházók számára vonzó ország  – állapította meg pénteken Siniša Mali pénzügyminiszter.

Siniša Mali (Fotó: Beta)

Siniša Mali (Fotó: Beta)

– A külföldről érkező közvetlen beruházások vonatkozásában nagyon fontos, hogy  tisztességes, stabil partnernek bizonyulunk, ami azt jelenti, hogy több lesz a gyár és a munkahely.  Az első negyedévben 821 millió euró értékű közvetlen külföldi beruházás valósult meg, több, mint tavaly ebben az időszakban, pedig akkor rekordot jegyeztünk. Mindez arra utal, hogy tovább emelkedhetnek a bérek és a nyugdíjak, vagyis az életszínvonal. Az év hátralevő részét illetően derűlátóak vagyunk, ha így folytatjuk, a gazdasági bővülésben elsők lehetünk Európában  – mondta Mali a Pink televízió pénteki műsorában. Kifejtette: a Szerbia 2025 elnevezésű program az ország legfontosabb terve, amely szerint a következő években 14 milliárd eurót fordítanak iskolák, autópályák, kórházak, óvodák és fiatal házaspároknak szánt lakások építésére. A tervidőszakra előirányzott végső cél a 900 eurós átlagbér és a 400 eurós átlagnyugdíj. Mali kiemelte, hogy az ország “hihetetlen gazdasági eredményeket mutatott fel”, amit az Európai Unió is elismert: a minap tették közzé az Eurostat adatait, melyekből kiderül, hogy Szerbia az első negyedévben 5 százalékos gazdasági növekedést ért el, és az ókontinens minden más országát maga mögött hagyta (az euróövezetben 3,3% volt az átlag, Horvátország  teljesítménye 0,4 százalék volt), miközben akkor már javában dúlt a koronavírus-járvány. A Nemzetközi Valutaalap a jövő évre 7,5 százalékos bővülést prognosztizál, de Mali szavai szerint “mi ennél is többet szeretnénk”.

A miniszter kitért arra is, hogy 2013-ban még 25,9%-os volt a munkanélküliség, hét év elteltével pedig, ez év első negyedében már csak 9,7 százalékos. “Ehhez komoly gazdasági intézkedésekre volt szükség.

– Habár a rendkívüli állapot másfél hónapig tartott, az állam három hónapra fizeti a munkások minimálbérét. A múltban nem volt példa arra, hogy a szerb állam ilyen formában segítette volna a magánszektort. Az intézkedések gyümölcsözőek voltak, a pénz lassan visszaáramlik a költségvetésbe. Kiváló precizitással mutatja meg a helyzetet a forgalmi adó megfizettetése, ami a múlt hónap végén a vártnál magasabb arányú volt. Várjuk a június 15-ét, amikor meglesznek a június első két hetére vonatkozó adatok. Napi szinten az adók és járulékok befizetése tekintetében a tervezettnél jobban állunk – szögezte le Mali.