2024. április 24., szerda

Hetvenszázalékos esés várható a világturizmusban

Hetven százalékkal is csökkenhet a világturizmus az idén a múlt évhez képest – jelentette ki a madridi székhelyű Turisztikai Világszervezet (UNWTO) főtitkára.

– A korábbi világválságok 10–20 százalékkal vetették vissza az idegenforgalmat, de a koronavírus-járvány következményei sokkal súlyosabbak – szögezte le Zurab Pololikashvili a spanyol fővárosból irányított videókonferencián.

Az előrejelzések szerint az idén az emberek többet utaznak szárazföldi eszközökkel, mint repülővel, a hegyvidéki turizmus pedig népszerűbb lesz, mint a vízpartok. Az Idegenforgalmi Világszervezet számításai arra utalnak, hogy a légi közlekedés sűrűsödése szeptemberre várható, ha akkorra nagyobb ellenőrzés alá vonják a vírust. A UNWTO Európát fogja követendő példának tekinteni, mert ez a leglátogatottabb és – egészségügyi infrastruktúrájának köszönhetően – a legfelkészültebb világrégió. A nemzetközi idegenforgalom újbóli fellendítéséhez az ún. zöld folyosók jelentenék az első lépést; ezeken lehetne biztonságosan utazni az egyes országoknak a járvány szempontjából kevésbé veszélyes térségei között.