2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Egyelőre csak javaslat a maszkviselés

A miniszterelnök bejelentése értelmében saját költségére hamarosan bárki elvégeztetheti a szerológiai tesztet

A mai adatok értelmében az országban eddig 11 193 személy fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal. Huszonnégy óra alatt 2488 koronavírustesztet végeztek el, ebből 34-nek az eredménye volt pozitív (1,4 százalék – egy nappal korábban 1,8 százalék volt az arány). Az országban jelenleg 657 személyt gyógykezelnek kórházban, lélegeztetőgép segítségére a légzésben 12 személynek van szüksége. Egy nap alatt egy személy hunyt el a fertőzés szövődményeinek következtében, ezzel 239-re növekedett az elhunytak száma, a halálozási arány 2,13 százalék. Az eddigiekben 220 344 koronavírustesztet végeztek el az országban. Gyógyultnak 5920 személyt nyilvánítottak.

A SARS-CoV-2 továbbra is körforgásban van, habár érdemben csökkent a fertőzöttek száma – jelentette ki Ana Brnabić miniszterelnök a Prva TV-ben vendégeskedve. Mint hozzátette, mivel továbbra is naponta átlag 40–100 újonnan fertőzött személyt azonosítanak az országban, egyelőre nem jött el az ideje annak, hogy Szerbia kikiáltsa a járvány feletti győzelmet. A járványt akkor tekintik befejezettnek, ha 28 napon át egyáltalán nem lesz fertőzött az országban – emlékeztetett a miniszterelnök, rámutatván, hogy a szerb kormány készül a járvány második hullámára, függetlenül attól, hogy  bekövetkezik-e vagy sem. A kormányfő nyilatkozatából az is kiderült, hogy hamarosan bárki szerológiai tesztet végeztethet el saját kérésére és költségére, ennek díját egyelőre nem tudta a miniszterelnök. Sajtóértesülések szerint a koronavírus-antitestek kimutatására alkalmas teszt ára 1000–1200 dinár.

Jelenleg az a legfontosabb, hogy a polgárok továbbra is betartsák a javasolt óvintézkedéseket, és főleg zárt helyiségben viseljenek védőmaszkot, valamint tartsák az egymáshoz viszonyított kétméteres távolságot, és gyakran mossanak kezet – emelte ki Brnabić, majd megerősítette, hogy a kormány továbbította a munkaadóknak a munkahelyek tekintetében javasolt óvintézkedések lajstromát. Kitérve Szerbia országhatárainak megnyitására a kormányfő kifejtette, hogy ezt az intézkedést indokolt volt megejteni, elsősorban a gazdaságélénkítés és a gazdasági növekedés erősítése céljából.

Az elmúlt napokban napvilágot láttak olyan értesülések, hogy a jövőben a munkaadó és a munkavállaló is büntetéssel számolhat, ha a munkahelyeken az alkalmazottak nem viselnek védőmaszkot és egyéb védőfelszerelést. Predrag Kon járványügyi szakértő szintén a Prva TV-nek nyilatkozva közölte, hogy a védőfelszerelés általános szinten, több élethelyzetben való viselésének a kötelezővé tételét tervezet szintjén már megfogalmazták, és amennyiben szükség lesz rá, hivatalosan is foganatosítják. A védőmaszk viselése zárt helyiségekben indokolt és szükséges – nyomatékosította a szakértő, rámutatva, hogy jelenleg elsősorban a különböző kollektívákban, közösségekben áll fenn a vírus terjedésének veszélye. Amennyiben a munkahelyeken nem lehet biztosítani az alkalmazottak közötti kétméteres távolságot, védőmaszk viselése indokolt, de hogy ez egy-egy munkahelyen kötelező-e vagy sem, egyelőre a munkaadótól függ – emelte ki Kon.