Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Még fél év és legalább még négy ország

Az Európai Bizottság jóváhagyta az európai polgári kezdeményezések határidejének meghosszabbítását

y-A

2020. május 21., 16:35

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Varga Judit igazságügyminiszter a Facebookon, Vincze Loránt, a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke pedig a Twitteren az elsők között közölték a jó hírt, hogy az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta azt a kérést, hogy fél évvel meghosszabbítsák a folyamatban levő európai polgári kezdeményezések aláírásgyűjtésének az időtartamát.

A koronavírus-járványra hivatkozva pontosan ezt kérelmezte az Európai Bizottságtól a Székely Nemzeti Tanács, amelynek a nemzeti régiók védelmét szolgáló európai polgári kezdeményezésének támogatására az utolsó napok nagy hajrájában több mint egymillió aláírás gyűlt össze, ám az országos kvótaszámot a szükséges hét helyett csak három államban – Magyarországon, Romániában és Szlovákiában – sikerült túllépni. Ezt kell majd bepótolni legkevesebb még négy uniós tagországban, hogy teljesüljön a polgári kezdeményezés mindkét feltétele.

Amint azt Varga Judit írta Facebook-bejegyzésében, szükség van még két fontos uniós intézmény jóváhagyására. „Amennyiben az Európai Parlament és az Európai Tanács elfogadja a javaslatot, további hat hónappal hosszabbodik majd meg az aláírásgyűjtés időszaka. A példaértékű magyar összefogásnak köszönhetően már több mint 1 millió uniós polgár támogatását bírja a kezdeményezés. Azonban az 1 millió aláírás kritériuma mellett azt a feltételt is teljesíteni kell, miszerint legalább 7 tagállamban meghatározott számú aláírást kell elérni. Ne feledjük el, minél több aláírás gyűlik össze, annál erősebb lesz a közös üzenet. Minden magyar aláírás számít!” – üzente az európai uniós ügyek képviseletével is megbízott miniszter.

Vincze Loránt, a FUEN elnöke és az RMDSZ EP-képviselője – akinek döntő szerepe volt a magyarságot szintén megmozgató a tavalyi Minority SafePack polgári kezdeményezés sikerre vitelében – a hír hallatán azt írta, enyhén megkésettnek, de méltányosnak és igazságosnak tartja az EB döntését. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusának nyilatkozatát a szövetség közleménye idézte szerdán. Az európai polgári kezdeményezések parlamenti jelentéstevői tisztségét is betöltő politikus azért tartotta méltányosnak és igazságosnak a döntést, mert – mint fogalmazott – a legtöbb uniós országban hónapok óta kijárási korlátozások vannak érvényben, és ez jelentősen megnehezítette az aláírásgyűjtések megfelelő népszerűsítését, és teljes mértékben ellehetetlenítette a papír alapú aláírásgyűjtést.

Az RMDSZ összefoglalója szerint az EB hat hónapos hosszabbítást hagyott jóvá a március 11-én folyamatban levő aláírásgyűjtésekre – írja az MTI. További három hónapos hosszabbításra is lehetőség nyílik, ha a tagállamok több mint felében vagy az unió összlakossága legalább 35 százalékának otthont adó tagállamokban a határidő lejártakor is az aláírásgyűjtést nehezítő intézkedések lesznek érvényben. A bizottság többször is élhet a három hónapos hosszabbítás lehetőségével, de az aláírásgyűjtések összidőtartama nem haladhatja meg a két évet.

„Jelentéstevőként azon leszek, hogy minél hamarabb és zökkenőmentesen fogadjuk el a bizottsági javaslatot, hiszen az a részvételi demokrácia és az európai polgárok érdekeit szolgálja” – jelentette ki az RMDSZ EP-képviselője.

Az RMDSZ híradása szerint az EB a több mint 1,3 millió EU-s állampolgár által már aláírt Minority SafePack polgári kezdeményezés kérdésével is foglalkozott. Utóbbi kapcsán március 23-ára volt beütemezve a nyilvános meghallgatás az Európai Parlamentben, az EB-nek pedig július 10-ig kellett volna közzétennie álláspontját. Az új intézkedések értelmében az Európai Parlamentnek a lehető legrövidebb időn belül kell megszerveznie a nyilvános meghallgatást, amikor a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi, a bizottságnak pedig a meghallgatástól számítva három hónapon belül kell közzétennie álláspontját.

„Megnyugtató számunkra, hogy az Európai Bizottság nem akarja elsietni álláspontja közzétételét. Az, hogy három hónapot biztosítanak álláspontjuk kialakítására, azt a szándékot jelöli, hogy érdemben kívánnak foglalkozni a kezdeményezésekkel” – idézte az RMDSZ közleménye Vincze Lorántot, aki a FUEN elnökeként a Minority SafePack nemzetközi kampányát koordinálta – írja az RMDSZ-jelentés alapján készült MTI-összefoglalóban.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége