2024. március 29., péntek

Sport a mai napon

A holland Machgielis Euwe, aki Max néven volt ismert, az egyetlen, aki világbajnoki címet szerzett, és a FIDE (Nemzetközi Sakkszövetség) elnöki tisztjét is betöltötte.

Max az Amszterdamhoz közeli Watergraafsmeerben tanár szülők hat gyermekes családjában született 1901. május 20-án. Négy éves volt, amikor anyja, Elisabeth megtanította sakkozni, s szüleit rövidesen le tudta győzni. Ugyanabba az iskolába járt, ahol apja tanított, és gyorsan kiderült, hogy különleges tehetsége van a matematikához. 17 évesen került az amszterdami egyetem matematikai szakára, ahol 1923-ban oklevelet szerzett, három évre rá pedig doktorált. Először Rotterdamban kapott tanítói állást, majd az amszterdami leánylíceumban oktatott. 1966-ban a tilburgi egyetem a számítógép-tudományok professzorává nevezte ki. 1981-ben szívroham következtében hunyt el.

Max 12 évesen lett az amszterdami sakk-klub tagja, két évvel később kezdett versenyezni, 16 évesen játszott először a holland bajnokságon. Kedvező körülménynek számított, hogy abban az időben több ismert sakkozó, például Tarrasch, Tartakower, Réti és Maroczy is Hollandiában élt, akikkel szoros barátságot kötött. Nem volt hivatásos sakkozó, de 1921-ben holland bajnok lett, majd 1955-ig csak kétszer nem volt hazája bajnoka. 1936-ban, amikor már világbajnok volt, nem indult, és Landau győzött, 1954-ben pedig Donner volt a bajnok. 1928-ban indult az amatőr vb-n, és győzött. Ebben az időben háromgyermekes családapa volt, és kevés ideje volt a versenyzésre. E körülmények közepette váratlanul sikeresnek bizonyult, és hamarosan már őt tartották a világbajnok Alekszandr Alyehin legkomolyabb vetélytársának, így nem volt meglepetés, hogy az orosz 1935-ben őt választotta kihívójának. Hollandiában játszottak 30 játszmás meccset, amelyben Alyehin kétszer is két pontos előnnyel vezetett, végül Euwe 15,5:14,5-re nyert és a sakkozás ötödik világbajnoka lett. Az a vélemény járta, hogy a meccset, amelyben először működtek közre szekundánsok, és Euwet az ismet cseh Salo Flohr segítette, Alyehin alkoholizmusa döntötte el. A játszmák utólagos elemzése (Szmiszlov, Szpasszkíj, Karpov, Kaszparov és Kramnyik) viszont rámutatott a holland megérdemelt diadalára. Euwe azonnal beleegyezett a visszavágóba, melyen 1937-ben az orosz fölényes 15,5:9,5-es győzelemmel hódította vissza a címet.

A II. világháború után a sikerek már elmaradtak, Euwe így az 1946-os világbajnokjelöltek tornáján utolsó lett, így a holland előbb a sakkirodalomra fordította idejét, 1970-ben pedig a német Folke Rogard utódjaként a FIDE harmadik elnöke lett. Az ő elnöksége idején tört meg Bobby Fischer révén a szovjetek uralma, a nyolc évet sok nézeteltérés is jellemezte a FIDE-szovjetek vonalon, végül mégis csaknem egybehangzó vélemény – ezt nyilatkozta Karpov is –, hogy ő volt a FIDE legjobb elnöke.

Euwe emlékét, 70 sakktémájú könyvén kívül, az amszterdami Max Euwe-tér is őrzi, ahol az Euwe-centrumban sakkmúzeum és könyvtár található.