2024. március 28., csütörtök

„Nem engedjük el a turizmusban dolgozók kezét”

A Prosperitati Alapítványnál külön kezelik az idegenforgalmi fejlesztésekre beérkezett pályázatokat

Március 31-éig 58 közepes és nagyléptékű gazdasági és turisztikai fejlesztés támogatására érkezett kérelem a Prosperitati Alapítványhoz, ezek közül 16 idegenforgalmi jellegű. A koronavírus-járvány miatt bevezetett rendelkezések miatt felvetődött annak a kérdése, hogy mennyire megvalósíthatók ezek a projektek. A határzárak és a gyülekezésre vonatkozó korlátozások miatt ugyanis súlyos válságba került a vendéglátóipar és a rendezvényszervezés is.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy a megváltozott helyzet miatt kiemelten kezelik a korábban kiírt, turisztikai vállalkozók számára meghirdetett pályázat elbírálását.

– Az elkövetkező hetek, hónapok meg fogják mutatni, hogy milyen irányt vesz a turizmus. Valószínű, hogy a belföldi idegenforgalom nagyobb szerepet fog kapni, mint a külföldi utazások. Arra számítok, hogy az alapítványhoz beérkezett pályázatok projektjei meg tudnak valósulni. Nem hinném, hogy a turizmusban dolgozók kezét el kellene engedni, de ugyanakkor kiemelten kell vizsgálni a projektek fenntarthatóságát is. A kockázatelemzés és a pénzügyi átvilágítás teljesen más hozzáállást igényel a jelen helyzetben, így a turisztikai projekteket külön fogjuk kezelni – nyilatkozta az ügyvezető a Kossuth rádió Határok nélkül című műsorában.

Az online rendszeren keresztül beérkezett pályázatok feldolgozása és formai ellenőrzése folyamatban van. Május 11-étől a személyes ügyintézés is lehetővé vált az alapítvány irodáiban, így az elektronikus pályázati anyaghoz tartozó papíralapú, kötelezően benyújtandó mellékleteket immár személyesen is át lehet adni. Hamarosan hiánypótoltatásra is lehet számítani: ennek ütemezését az illetékes hivatalok újranyitásával fogják összhangba hozni.

Juhász Bálint ügyvezető elmondta azt is, hogy a Prosperitati Alapítvány a rendkívüli állapotban is végezte tevékenységeit. Ennek eredményeképpen a nyertes pályázatok több mint 99 százalékát kifizették, azaz a 7. pályázati kör 2000 nyertese közül még csak 19 vár kifizetésre. Ezek zömében építkezési, kivitelezési munkálatok, amelyek esetében a kifizetés módja eltér az eszközök beszerzésétől.

Emellett a pályázatok elszámoltatása is folyamatban van. Fontos tudnivaló ezzel kapcsolatban, hogy a kérelmezők számára, akik a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendelkezések következtében eddig nem tudtak elszámolni, a megvalósítási határidőt június 30-áig, az elszámolási határidőt pedig július 15-éig hosszabbították meg.

– Folyamatosan figyeljük a lehetőségeket, és alkalmazkodunk a magyar és a szerb kormány gazdaságvédelmi csomagjaihoz. Hiszem, hogy a vállalkozások indítása sokaknak jelent majd megoldást. Reméljük azoknak is, akik a külföldi vendégmunkákból hazatértek és esetleg itthon képzelik el a jövőjüket – emelte ki az ügyvezető.