2024. április 26., péntek
SZÓFIGYELŐ

Netszerte

A -szerte különféle határozószók utótagjaként fordul elő (országszerte, világszerte, városszerte, faluszerte, utcaszerte, megyeszerte stb.), a jelentése ’az alapszóban kifejezett helyen, helységben, területen mindenütt’. Az előtag olykor konkrét földrajzi területet nevez meg: Európa-szerte, Amerika-szerte, Afrika-szerte, Japán-szerte, India-szerte, Szerbia-szerte, Vajdaság-szerte, Erzsébetváros-szerte stb. Például: Európa-szerte akadozott az internet hétfő este. – Szerbia-szerte több mint száz iskola több ezer diákjával találkoztak. – Mivel Vajdaság-szerte sok új hálózatot építünk, így kellenek új technikusok.

Elvileg virtuális térre is vonatkoztatható a ’mindenütt’ jelentés: Alig néhány perccel a német válogatott végleges keretének kihirdetése után internet-szerte hatalmas felháborodás tört ki. – Éveken keresztül terjedt egy hír internet-szerte, hogy Paraguay elnöke (…) busszal jár mindenhová. – Ez az az autó, amelyet most már internet-szerte tízezrek ismernek és szeretnek. – Mindenki ódákat zeng internet-szerte a telefonról. – Rengeteg ilyen hirdetéssel találkozhatsz internet-szerte. – De tényleg, ki szereti, ha folyton idegesítő, tolakodó reklámokkal bombázzák, ahogyan internet-szerte történik? – Internet-szerte elég nagy port kavart az Apple múlt pénteki bejelentése. – Mindenféle hírek járnak internet-szerte a tanévről és a szünetekről. – Nem ismerem mélyrehatóan a rendszert, így a megoldást se tudom, de internet-szerte vannak még lehetőséget az adott játékkal való játszásra. – Internet-szerte, a világ szinte minden országában vannak ilyen csapatok, akik netes közösségeket szerveznek. – Széleskörű elemzések, vad találgatások jelentek meg internet-szerte az oldal jövőjét illetően. – Nemcsak a tanfolyamhoz kapcsolódó felületeken, hanem internet-szerte látni a keresői lustaságot. – Város-, média- és Internet-szerte egyre gyakrabban találkozhatunk színházi előadások hirdetéseivel. – Ez a terhes-fotó őrjíti meg az embereket Internet-szerte.

Az internet-szerte határozószónak egyszerűsített változata, a netszerte is terjedőben van: Igen vad pletykák jelentek meg netszerte a Panasonic új fejlesztései kapcsán. – Meglehet, nem kutattam elég kitartóan netszerte, de nem akadtam hasonló szemléletű dalfordításokra, mint az enyémek. – Egyre több olvasói levelet kapunk és netszerte is sokasodnak a panaszkodó felhasználók. – Miért nincs még mindig olyan program vagy oldal netszerte, amely magyar ékezetmentes szöveget ékezetessé tesz? – Korábbi pletykákból már szinte minden kiszivárgott, a bejelentést netszerte megírták már.