2024. május 2., csütörtök

Vučić: A politikában erőszakkal nem lehet semmit sem elérni

Aleksandar Vučić államfő ma esti beszédében úgy fogalmazott, hogy az erőszak nem hoz eredményeket a politikában, egyúttal a kampányra való tekintettel azt üzente a pártoknak, hogy ne tartsanak összejöveteleket legalább május végéig.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Az elnök arra kérte a kampány résztvevőit, hogy tartózkodjanak az erőszakos megnyilvánulásoktól, és tiszteljék a politikai ellenfelüket valamint azokat, akik másként gondolkodnak, függetlenül attól, hogy milyen politikai szervezetet képviselnek - közölte a Szerbiai Rádió és Televízió.

Kitért arra, hogy a sajtótájékoztatója időpontjában a köztársasági parlament előtt a Szerb Haladó Párt és a Dveri szimpatizánsainak a részvételével politikai összejövetelek zajlanak. Elmondása szerint ezeken az SZHP-nek 5790 a Dverinek pedig 64-65 szimpatizánsa van jelen. Az elnök szerint az összejövetelt nem a haladók szervezték, hanem bizonyos civil szervezetek, de arra kért mindenkit, hogy a járványhelyzetre való tekintettel legalább május végéig ne szervezzenek tömeges rendezvényeket.

Vučić kitért a köztársasági képviselőházban történt eseményekre is, és elmondta, örül annak, hogy Miladin Ševarlić abbahagyta az éhségsztrájkot. Az államfő ugyanezt kérte a Szerb Haladó Párt képviselőitől is, akik a független képviselőhöz hasonlóan szintén éhségsztrájkba kezdtek.

Kiemelte még, hogy bárki, aki a jövőben incidenseket idéz elő, a törvények szerint felel majd tetteiért, attól függetlenül, hogy mely politikai szervezethez tartozik. Hangsúlyozta azon véleményét, hogy a politikában az erőszakkal nem lehet semmit sem elérni.

Az elnök beszámolt arról is, hogy letartóztatták azt az újvidéki személyt, aki megfenyegette Jovana Gligorijević újságírót.