2024. május 2., csütörtök

Éhségsztrájkolnak a képviselők

A szerbiai parlament mai ülése nem a napirendipontok hatékony megvitatása, hanem egyes képviselők éhségsztrájkja miatt került a médiafigyelem középpontjába.

A parlamenti képviselők éhségsztrájkját Miladin Ševarlić független képviselő kezdte meg, aki így kívánta kifejezni elégedetlenségét amiatt, hogy a köztársasági parlament nem nyit vitát Szerbia területi integritásának és szuverenitásának kérdéskörében, amelyet szerinte megsértenek, valamint arról, hogy mint mondta, nem tartják tiszteletben az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatát. Ševarlić felhívta az újságírók figyelmét Alekszandr Bocan-Harcsenkó, belgrádi orosz nagykövet nyilatkozatára, aki elmondta, hogy az ENSZ BT határozatát meg kell változtatni - közli a Szerbiai Rádió és Televízió. A képviselő a szerb államfő egyik nyilatkozatát is kiemelte, amely szerinte arról szól, hogy Koszovó szuverenitást szerez a területe felett.

Később a nap folyamán Ševarlić éhségsztrájkjához Boško Obradović, a Dveri elnöke is csatlakozott. Obradović annak a reményének adott hangot, hogy nem ő lesz az egyetlen, aki így tesz, nem csak elsősorban Koszovó megvédése érdekében, hanem mint fogalmazott, az alkotmány védelme miatt is szükségét érezte, hogy csatlakozzon Ševarlićhoz, de közölte, hogy a demokrácia lerombolása, és a választásoknak az elhalasztása kapcsán megfogalmazott véleménye miatt is ezt tartotta helyes döntésnek. A Dveri elnöke kifejtette, hogy addig nem szakítja meg az éhségsztrájkot, amíg a hatalom nem ül le tárgyalni az ellenzékkel.

Obradović korábban bejelentette, hogy a Dveri továbbra is kitart a választások bojkottálása mellett. Mint mondta, ezek a választások alkotmányellenesek, nem lesznek demokratikusak, és a járvány miatt egészségügyi szempontból sem mondhatóak biztonságosnak.

A hatalmi képviselők, válaszul az ellenzékiek tiltakozására, nem sokat vártak a reakcióval. Aleksandar Martinović és Sandra Božić haladó párti képviselők is bejelentették, hogy éhségsztrájkba kezdenek, ők természetesen egészen más okokkal indokolták döntésüket. Mint mondták, az ügyészség és a bíróság figyelmét próbálják ily módon felhívni arra, hogy cselekedjenek Boško Obradović fasiszta megnyilvánilásai és erőszakos kilengései kapcsán. Martinović úgy fogalmazott, hogy a szerbiai ügyészek és bírók többségét a Dragan Đilashoz hasonló személyek választották, és szerinte Đilas az az ember, aki ellenőrzése alatt tartja ezeket a struktúrákat.

A parlament napirendjén egyébként a koronavírus-járvány miatt szorgalmazott törvény- és határozatmódosítások javaslatai szerepeltek. A képviselők elé terjesztették a képviselő-választásról és a helyhatósági választásokról szóló jogszabály módosítását, a lakosság fertőző betegségektől való védelméről szóló törvény módosítását, valamint a Köztársasági Választási Bizottság tagjainak kinevezéséről szóló döntés módosítási javaslatát is. Az előbbi hármat a kormány, utóbbit a Szerbiai Szocialista Párt terjesztette be. Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter korábban a törvénymódosítási javaslatok kapcsán elmondta, voltaképpen a választási folyamat elvárásainak teljesítéséről és annak megkönnyítéséről van szó, lehetővé teszik a listaállításokhoz szükséges aláírások hitelesítését a községi és városi szervekben is, nem csupán a közjegyzők maradnak illetékesek. Ezzel el szeretnék kerülni a felesleges tumultusok kialakulását, hozzá szeretnének járulni a választási folyamat zavartalan lebonyolításához a járványhelyzet feltételeihez alkalmazkodva, fejtette ki a miniszter. A parlament a késő délutáni órákban elfogadta a napirenden szereplő javaslatokat.