2024. március 28., csütörtök

Startra várva a Művelődési Házban

Nem tétlenkedtek az elmúlt hetekben sem

A koronavírus okozta korlátozások miatt meghatározatlan időre felfüggesztették a tevékenységüket a művelődési intézmények, így Topolya Község Művelődési Háza is kénytelen volt a már korábban beharangozott programjait lemondani. Csípe Tímea, az intézmény igazgatónője elmondta, hogy első lépésben azt tervezték, online folytatják a tevékenységüket, mint a legtöbb azonos jellegű közintézmény, aztán később másként alakult.

– Topolya művelődési életének egy kiemelten mozgalmasnak ígérkező időszakát torpantották meg a járványtól való aggodalom okán bevezetett rendkívüli intézkedések. Úgy éreztem, hogy sokkal hasznosabb tevékenységet fejtünk ki a társadalom felé a konkrét segítségnyújtással, mint hogy csak az online felületen osztunk meg szórakoztató tartalmakat. A Művelődési Ház azon dolgozói, akiknek módjában állt, csatlakoztak a helyi közösség által koordinált önkéntes munkához, takarítónőink pedig a népkonyha élén vették ki a részüket az idős és beteg személyek megsegítéséből, illetve közreműködtünk a község által a kisnyugdíjasoknak biztosított csomagok összeállításában is. A munkafolyamat során a helyi közösség koordinálásával a többi aktivistával kiszállítottuk az előre elkészített csomagokat a helyszínre. Korábban egy nap 8-9 címre is mentünk, az utóbbi időben úgy érzékeljük, hogy a polgárok igyekeznek más módon is pótolni a szükségleteiket – ismertette az igazgatónő.

A Föld napja alkalmából szervezett takarítási akciók többéves hagyománynak számítanak a Művelődési Ház megmozdulásai sorában. Ezúttal is igyekeztek kicsinosítani azokat a helyszíneket, ahova köthető az intézmény tevékenysége.

– Az önkéntesség mellett immár – ugyan nem teljes munkaidőben, de – fizikailag is jelen vagyunk a Művelődési Ház helyszínein. Amíg a nyilvános rendezvények megszervezésére nincs lehetőségünk, addig is igyekszünk felkészülni a startra, az éjszakázó vendégek fogadására. Füvet nyírtunk, fát metszettünk a művésztelepen, csatornát tisztítunk, fertőtlenítettünk a Komgrad Kommunális Közvállalat által biztosított szerrel, kitakarítottuk a belső helyiségeket. A színházterem és a moziterem fertőtlenítése már korábban megtörtént. Eredetileg is nyárra terveztük az irodahelyiségeink meszelését, amit hamarosan megejtünk. Igyekszünk kevesebbet igénybe venni külső segítséget, ezzel költséghatékonyabbnak lenni. A munkát úgy osztottuk be, hogy a hölgyek végezték a kicsit könnyebb munkát, a férfiak a picit erőt próbálóbbat, és odafigyeltünk, hogy 5-nél többen ne tartózkodjunk egy helyszínen – ecsetelte Csípe Tímea, majd arra is rátért, hogy ha a rendkívüli helyzet nem szól közbe, akkor a tavasszal megjelentették volna a művésztelep nyári alkotóműhelyének felújítására vonatkozó közbeszerzési pályázatot.

– A Topolyai Művésztelep épülete korábban komoly felújítási folyamaton esett át. A nyári alkotóműhely is szerves helyszíne a telepnek, amit szintén szeretnénk méltó módon a hozzánk érkezők rendelkezésére bocsátani. Eredetileg a nyári hónapokra már szerettük volna a táborokra, illetve a Topolyai Napokra felkészíteni. A következő napokban kiderül, hogy a rendkívüli állapot milyen módon írta át a községi költségvetést, és a mi céljaink megvalósítását mikor tudjuk elkezdeni – mondta az igazgatónő, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy a betervezett programok mikor pezsdíthetik fel Topolya művelődési életét.

– Reményeink szerint júniusban már tudunk szervezni programokat, így 20-ára terveztük az első megmozdulásunkat a tájházban Szent Iván-éj alkalmából. A továbbiakra vonatkozóan természetesen vannak még a nyári szünetre tervezett megmozdulásaink, a tájházban egyébként sem tudunk 50 főnél nagyobb létszámú csoportot fogadni a nappali foglalkozások alkalmával. Az az elképzelésünk még, hogy valamilyen módon szeretnénk bepótolni a Szent György-napra tervezett hagyományos rendezvényünket – zárta Csípe Tímea.