2024. április 19., péntek

Újjáéledt a természet

Kitisztult a Fruška gora Nemzeti Park

A járvány okozta vészhelyzet miatti intézkedések bevezetése világszerte csökkentette az emberek mozgását, ez kihatott a vízi, a közúti és a légi közlekedésre is, valamint az egyes iparágak által kibocsátott szennyező anyagok is csökkentek. Dragan Vidović erdészeti mérnök, a Fruška gora Nemzeti Park munkatársa megjegyezte, hogy az emberek nem mozognak annyit, a túrázók, a látogatók és a turisták jelentősen megfogyatkoztak.

– A vendégátó létesítmények nem működnek, így sokkal kisebb a forgalom. Ezáltal a természet szabadon regenerálódhat. Információink vannak, hogy sok erdei patak és folyó is tisztább lett a kijárási korlátozások óta, az állatok szabadabban mozoghatnak, valamint a levegő is sokkal tisztább. A Fruška gora Nemzeti Parkban, Vajdaság egyetlen nemzeti parkjában is jelentős változások tapasztalhatók. A fű és a virágok burjánzanak, sokkal szabadabban nőnek, a cserjék és fák is hajtanak bármiféle metszés, vagy beavatkozás nélkül – mondta az erdész.

Megjegyezte, ezek a változások nem nagyok, a természetet ért negatív hatások következményeit csupán enyhítették.

– Félünk, hogy az óvintézkedések eltörlése után minden visszatér a régi kerékvágásba, ami ismét negatív környezeti következményekkel jár – jegyezte meg a Vivodić.

Elmondása szerint a májusi elsejei ünnepek békében teltek el a kormány által előírt intézkedésekkel összhangban. A kijárási tilalom, illetve az időjárási viszonyok miatt rendkívül kevesen látogattak el a nemzeti parkba.

A látogatókat rendszeresen arra buzdítják, hogy tartsák be az általános természetvédelmi szabályokat és útmutatásokat. Ne hagyjanak maguk után szemetet, és óvatosan bánjanak a tűzzel, mert az hatalmas károkat okozhat.