2024. március 29., péntek

Turisztikai fejlesztések a Ludasi-tó környékén

Felújult a Ludas Látogatóközpont, tanösvény és bemutatókert készült

Megvalósult az IPA Új megközelítés a vidéki falusi és ökoturizmusban: kapacitás- és kompetenciafejlesztés elnevezésű projektum, melyben a Palics–Ludas Közvállalat partnerként vett részt. A projektum vezetőpartnere az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karának Gyógyszerésztudományi Tanszéke, további partnerek pedig az Újvidéki Egyetem Erdészeti és Környezetvédelmi Intézet és a Szegedi Tudományegyetem voltak – olvasható a Palics–Ludas Közvállalat szerkesztőségünkbe eljuttatott beszámolójában.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A közvállalat a projektumon keresztül Hajdújáráson felújította a Ludas Látogatóközpontot, modernizálta az épület fűtési-hűtési rendszerét, megfigyelőrendszert telepített, új bútorokat szerzett be, megnövelte a szálláskapacitást, felújította a könyvtárát, a konyhába pedig új bútorok és eszközök kerültek. Mindemellett fejlesztettek a Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum oktatási célú tartalmain. Az Egészség útja nevű tanösvény is elkészült a parton, ahova oktatótáblák, padok és szemetesek kerültek. Kiépült egy bemutatókert, ahova a régióban fellelhető gyógynövényeket ültettek. Létrehoztak egy mobiltelefonos alkalmazást, mellyel virtuális túrát tehetünk a helyszínen, valamint egy monográfiát is kiadtak.

A 2018. május 1-jén kezdődött projektum 2020. április 30-án zárul. A projektum teljes költségvetése 499 200 euró, ebből a Palics–Ludas Közvállalat által megvalósított tevékenységekre 77 523 eurót irányoztak elő (ennek 85%-át az Európai Unió, a 15% önrészt pedig a Tartományi Pénzügyi Titkárság biztosította).