2024. április 26., péntek

Drámaian csökkent a szeszesital fogyasztás Oroszországban

Az oroszok nemzetkarakterológiai kliséinek egyik állandó eleme az alkoholhoz fűződő szoros kapcsolatuk. Hazájuk évtizedekig valóban a legpiásabb országok közé tartozott, és az össznépi alkoholizmusáról szóló toposzt nem gyengítette Borisz Jelcin exállamfő sem, sőt rendre látványosan részegen testesítette meg az 1990-es évek Oroszországát.

Az elmúlt 15 évben azonban jelentősen visszaesett az alkoholfogyasztás az országban. A kétezres évek elejéhez képest több mint ötven százalékkal csökkent az egy főre jutó fogyasztás. A változás hátterében szigorú kormányzati szabályozás áll, amelybe 2005 körül kezdtek bele, és mára látványos eredményeket hozott.

A változást jól szemlélteti, hogy a nyilvánosság előtt bulizó, a korsó sört egyszerre bedöntő Jelcinnel ellentétben Vlagyimir Putyin jelenlegi államfő az egészséges életmódot részesíti előnyben. Az egykori dzsúdós Putyinról rendszeresen készülnek fotók sportolás közben. Síel, jéghokizik, búvárkodik, focizik, vagy csak félmeztelenül lovagol az orosz vadonban.

Putyin kormányzása alatt számos döntéssel korlátozták a szeszes italok fogyasztását. Nőtt a termékek jövedéki adója is, árusításukat pedig betiltották este 11 óra után, és sporteseményeken sem lehet már italozni. A következő lépés az lesz, hogy 21 éves kor felett szabad majd csak 16,5 százalékosnál erősebb készítményeket venni.

A szabályozás hatására meredeken ível fel az oroszok várható élettartama. Míg 2005 környékén 65 év volt ez a mutató, mára 72 év lett. Különösen a férfiak várható élettartama nőtt jelentősen: tavaly 66 év volt, míg az 1990-es években még csak 57 év.

Egy orosz állampolgár 2004-ben még több mint 20 liter tiszta alkoholnak megfelelő mennyiségű szeszt ivott meg átlagosan. Az ENSZ egészségügyi szervezete (WHO) szerint 2016-ban már csak 11,7 litert. Az orosz kormány ezt az adatot azzal toldotta meg, hogy az elmúlt két évben folytatódott a csökkenés, s így tavaly már csak 9 liter volt az országban az átlagos alkoholfogyasztás, kevesebb mint a franciáknál vagy a németeknél.

Oroszország a dohányzás ellen is hasonlóan jó eredményeket ért el. Ennek köszönhetően 2009 és 2016 között mintegy 20 százalékkal csökkent a cigizők aránya.