2024. március 28., csütörtök

Fellélegzett a város

Zöldségfélékből nem szenvedhetünk hiányt (Fotó: Benedek Miklós)

Zöldségfélékből nem szenvedhetünk hiányt (Fotó: Benedek Miklós)

Az eddigi leghosszabb kijárási tilalmat követően a döntéshozók enyhítettek a szabályozásokon, amelyek a koronavírus terjedését hivatottak lassítani, illetve megállítani. Ennek egyik legnagyobb hozadéka, hogy több hét kihagyás után ismét megnyithattak a piacok. Kedden még csak néhány zöldséges és magyar terméket árusító eladó rakta ki portékáit a szabadkai piacokon, szerdára azonban az asztalok körülbelül fele megtelt friss zöldséggel, almával és egzotikus gyümölcsökkel, valamint egyéb árucikkekkel. A magyarországi árut forgalmazó eladók némelyikének kínálata foghíjasnak mondható, aminek nyilvánvaló oka, hogy ezen árusok a határok lezárása miatt nem tudták feltölteni a készleteiket, viszont néhány eladó kínálata meglepően bőségesnek tűnik. Emellett szerdán a délelőtti órákban még több pult készleteinek feltöltése is folyamatban volt. A Tejpiac eladói és vásárlói szemmel láthatóan igyekeznek betartani az előírásokat, szinte mindenki maszkban közlekedik, az eladókon kesztyű is van, viszont az egymás közötti kétméteres távolságot nem minden esetben tudják betartani a vásárlók. A pultok és asztalok mellett a Tejpiac keretén belül működő üzletek egy része is megnyitott, több hentesüzlet, pékség, halasbolt, műanyag tárgyakat árusító üzlet is várja a vásárlókat.

Az időjárás már megérett a kávézók teraszának megnyitására, viszont ez egyelőre várat magára (Fotó: Benedek Miklós)

Az időjárás már megérett a kávézók teraszának megnyitására, viszont ez egyelőre várat magára (Fotó: Benedek Miklós)

Az előírások enyhítése következtében Szabadka-szerte megnyitottak a kisebb üzletek. Ruhásboltok, cipőüzletek, ékszerészek, cipészek, táskások kínálják termékeiket, illetve szolgáltatásaikat az érdeklődőknek. Ezzel szemben a vendéglátóipari egységek továbbra is zárva tartanak. A kávézók, éttermek üresen állnak, viszont olyan gyorsétteremmel is találkoztunk, amely már megnyitotta ajtóit, pontosabban egy tolóablakon keresztül lehetővé tette a kiszolgálást, illetve a házhoz szállításra is van mód.

Szabadka központjában a lazítás ellenére nem változott az utcák képe. A bankok, a posták és a telekommunikációs cégek üzlete előtt továbbra is hosszú sorokban várakoznak az ügyfelek. Olykor-olykor a gyógyszertárak, a kisebb boltok, a pékségek előtt is rövidebb sorok alakulnak ki, amik azonban a gyors kiszolgálásnak követően rövid idő alatt eltűnnek.

A szabályok enyhítésével érezhetően fellélegzett a város, ugyanakkor a szakemberek szerint továbbra is szükség van a fokozott óvatosságra.