2024. március 29., péntek

Kinyithatnak a piacok és a kisvállalkozók

Az üzleteknek a 17 óráig tartó nyitvatartást ajánlják

A kisvállalkozók egy része mától ismét visszatérhet munkahelyére és a kötelező egészségvédelmi intézkedéseket betartva, megkezdheti a munkáját. A szerb kormánynak a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések enyhítésére meghozott döntése értelmében ugyanis újranyithatnak az olyan szolgáltatásokat végző üzletek és vállalkozások, amelyekben egyszerre kevesen fordulnak meg.

Az adai árupiacon egyre több az üres asztal

Az adai piac (Fotó: archívum)

Fokozatosan megnyitják a nyílt területen működő piacokat is. Szabadkán már mától megnyitottak azok a zöldpiacok, amelyeket a Tržnica Részvénytársaság üzemeltet. Az egészésgügyi rendelkezéseknek megfelelően korlátozzák a piacon egyszerre tartózkodók számát, és külön be- és kijáratot is kijelöltek. Az árusoknak és a vevőknek egyaránt kötelező a védőmaszk és kesztyű használata, továbbá mindenki köteles betartani a két méteres távolságot a többi embertől.

A Szerbiai Gazdasági Kamara az üzletek nyitva tartásának 17 óráig való meghosszabbítását javasolta az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztériumnak – mondta Žarko Malinović, a kamara titkára. A munkaidő meghosszabbításával a sorok kialakulásán és a kereskedőkre nehezedő nyomáson szeretnének enyhíteni – tette hozzá a titkár.