2024. április 25., csütörtök

Botrány botrány hátán

Nagyon úgy tűnik, hogy a futballmérkőzések hiányában az igazi show-t a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) állítja színpadra. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának hétfőn közzétett vádirata szerint a 2018-as oroszországi, illetve a 2022-es közel-keleti pályázat képviselői lefizették a FIFA végrehajtó bizottságának tagjait, hogy rájuk szavazzanak a seregszemlék 2010-es odaítélésekor. A dokumentum szerint három dél-amerikai FIFA-tag, a brazil Ricardo Teixeria, a paraguayi Nicolás Leoz és – egyelőre – nem hivatalos források szerint az argentin Julio Grondona kenőpénzt kapott azért cserébe, hogy a katari pályázatra szavazzon.

Az ügy azért érdekes, mert a pályázati szavazás 2010-ben történt, amikor még nem Gianni Infantino, hanem Joseph Blatter elnökölt, akit 2015-ben korrupció vádjával nyolc évre minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltottak. Egy évvel korábban, 2014-ben a FIFA belső vizsgálat után mind az orosz, mind a katari rendezőt felmentette a vádak alól, egy külsős, az amerikai igazságügy által indított kutatás azonban feltárta, hogy Jack Warner egykori FIFA-alelnök összesen ötmillió dollár kenőpénzt kapott az oroszoktól a szavazatáért cserébe. A mostani dokumentum nyilvános közzététele után Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Oroszország „abszolút törvényesen” kapta meg a vb-rendezés jogát. A katariak legfelsőbb bírósága, élén Tamim Bin Hamad Al Thani sejkkel, szintén cáfolta a híreszteléseket.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumához beterjesztett dokumentum kitér még arra is, hogy a közvetítői jogok is szabálytalanul kerülhettek a 21st Century Fox multinacionális médiavállalathoz, de az ebben a szakaszban foglalt vádak nem mélyültek el a részletekben.

A FIFA sajtóközleményében azt állítja, szeretne együttműködni az amerikai hatóságokkal, s amennyiben a vádak igaznak bizonyulnak, a tagokat megbüntetik, mindennek ellenére azonban szinte elképzelhetetlennek tartják, hogy 2022-ben ne Katarban rendezzék meg a labdarúgó-világbajnokságot.