2024. május 14., kedd

Gondban a méhészek (is)

Miközben mindenki a méz immunerősítő hatását hangoztatja, az idősebb méhészek nem mehetnek ki a határba

Zsinórban harmadszor gyenge évet zártak a bánáti méhészek. Emiatt – a támogatások ellenére is – több fiatal felhagyott a méhészkedéssel. Most az idény kezdetén nehéz helyzetbe kerültek az idősebb méhészek is.

Sok munka van a méhesekben (Archívum: Kecskés István felvétele)

Sok munka van a méhesekben (Archívum: Kecskés István felvétele)

A 65, illetve a 70 éven felüliek nem hagyhatják el a lakóhelyüket. Ez viszont azt jelenti, hogy – kellő segítség híján – egyesek kénytelenek a sorsukra hagyni a kaptáraikat. Pedig mostanában bőven lenne teendő a méhesekben – mondta a muzslyai Bálint János, aki már több mint negyven éve méhészkedik, egy évtizede pedig a fia, Tamás is csatlakozott hozzá. A családi gazdaságban most több mint ezer kaptárral dolgoznak.
– Fel kell készíteni a családokat az akáclegelőre, amely ráadásul a nemrégi fagyok miatt szegényes lesz. Etetni kell a családokat, hogy minél sikeresebb legyen a fiasítás, hiszen ilyenkor, április elején, történik a kaptárokban a generációváltás. A méhészeknek most különösen oda kell figyelni a méheikre, és szinte naponta kell kijárni a határba, ami az idősebb méhészek számára lehetetlen. Elmondhatom, hogy a méz és a mézből készített szerek immunerősítő hatása miatt most óriási az érdeklődés a hazai, minőségi méz iránt. Ez egy szempontból jó, mert elkelnek a termékeink, de nekünk már előre kell gondolnunk, vagyis megalapozni az idei termést. Nem beszélve arról, hogy az időjárás is áthúzhatja a számításainkat, még akkor is, ha mindent időben elvégezünk – mondta a méhész.

Vajdaságban 2200, ebből 400 Közép-Bánátban. Sok esetben az is gondot jelent, hogy valakinek nincs bejegyzett gazdasága, és emiatt nem kaphat olyan engedélyt, mint a földművesek. Közben a méhészek nagy hányada 65, illetve 70 éven felüli. Becslések szerint Szerbiában több mint 1800 ilyen korú méhész van.

A Szerbiai Méhészegyesületek Szövetsége (SPOS) már hosszabb ideje tárgyal az illetékesekkel, a Mezőgazdasági Minisztériummal és a Belügyminisztériummal a probléma megoldása érdekében, de mindenki számára elfogadható, egyértelmű és hatékony megoldás egyelőre nem született.